Alles over Speculaas

Winnaars Beko Speculaaskeuring 2024 bekend: Herman Schepers weer de beste

Winnaars Beko Speculaaskeuring 2024 bekend: Herman Schepers weer de...

De Beko Speculaaskeuring trok dit jaar 249 inzendingen. Hieruit zijn 23 provinciewinnaars en drie landelijke winnaars gekozen. Echte Bakker Herman Schepers behoort wederom tot de beste speculaasbakkers van Nederland. De andere nationale winnaars zijn Bakkerij Dunselman en Echte Bakker Arjan van der Eijk.

Beeld: Shutterstock

Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos...

Acrylamidevorming in bakproducten is een probleem. Te hoge gehaltes zijn ongezond. Wetgeving vereist daarom een zorgvuldige analyse van de mogelijkheden om acrylamidevorming tegen te gaan. Er zijn diverse methodes bekend. Een daarvan is gebruik van het enzym asparaginase, ook wel acrylamide-reducer genoemd. Het is een onderbelichte methode, die echter niet klakkeloos toepasbaar is.

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur bij Bakker Ammerlaan. Het is hem gelukt het acrylamidegehalte in onder meer ontbijtkoek te verlagen. Foto: Fred Libochant Fotografie

Rob Janmaat, Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat werkt als kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten nu echt te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Speculaas maken waar de klant mee wegloopt

Speculaas maken waar de klant mee wegloopt

Als fijne koekjes, grove brokken of hele poppen: speculaas luidt altijd de mooie, laatste maanden van het jaar in. Speculaas blijft smaken - bij de eerste kop warme chocolade in september tot pakjesavond en daarna. Bakkers kunnen goede sier maken met deze publiekslieveling. Voormalig NBC-keurmeester Rutger Schmidt en bakker Ronald Timmer vertellen hoe je speculaas maakt waar klanten mee weglopen.

Deze producten kregen de hoogste score tijdens de Beko Speculaaskeuring 2023.

Uitslag Beko Speculaaskeuring is bekend: scores iets hoger dan vorig...

Speculaas is een interessant product voor de ambachtelijke bakker: een goede marge (80-90%) en nauwelijks retouren. Dat zegt Frank van Sprang, juryvoorzitter van de Beko Speculaaskeuring. Hij heeft de winnaars van 2023 bekendgemaakt.

Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft enorme boost aan verkoop'

Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft...

Tijdens de Beko Speculaaskeuring krijgen alle bakkers en banketbakkers in Nederland weer de gelegenheid om hun speculaasproducten te laten beoordelen door een vak- en consumentenjury. De inschrijving is inmiddels gestart. Deelnemen loont, benadrukt juryvoorzitter Frank van Sprang. 'De uitslag van de keuringen geeft een enorme boost aan speculaasverkopen.'

Het logo dat hoort bij de titel Beste Speculaas van 2022.

Winnaars Beko Speculaaskeuring bekend, niveau hoger dan vorig jaar

284 ambachtelijke bakkers zonden dit jaar hun speculaas in ter keuring door de Beko consumenten- en vakjury. Van hen vielen er 35 in de prijzen. Elk van de drie categorieën heeft zoals gebruikelijk landelijke winnaar opgeleverd. 'Het niveau van de inzendingen lag hoog', zegt juryvoorzitter Frank van Sprang.

Pepernoten zijn de meest populaire sinterklaaslekkernij.

Pepernoot en chocoladeletter meest populair tijdens Sinterklaas

De pepernoot en de chocoladeletter zijn dit jaar tijdens Sinterklaas het populairst. De traditionele amandelstaaf staat op een opvallende derde plaats nog voor het gevulde speculaas. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en nootjes.

Het geheim van goede speculaas

Het geheim van goede speculaas

Op het hoogtepunt naar Sinterklaas draait de speculaasproductie op volle toeren. In dit artikel enkele tips waarmee u uw voordeel kunt doen.

Verpakkingen worden alleen door de consumentenjury beoordeeld. 
Foto: archief

Drie overall-winnaars bij Beko speculaaskeuring: Van der Veer, Van...

De jury van de Beko Speculaaskeuring hapte zich dit jaar door 298 inzendingen heen. Dat leverde 31 (banket)bakkers op die zich een jaar lang provinciewinnaar 2021 mogen noemen. Maar... de kwaliteit is minder dan eerdere jaren, hoe komt dat?