Brood van gewone (brood)tarwe, spelt en emmer bereid met gist of met zuurdesem (ZD). Zie nadere uitleg verderop in dit artikel.

Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Foto: RobotART

In hoeverre kun je je bakkerij automatiseren zonder eigenheid te...

Technologie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de moderne bakkerij. Automatisering en robotisering bieden kansen om routinetaken te vereenvoudigen en processen te optimaliseren. Hoe pak je dat aan? Welke keuzes zijn daarbij belangrijk? En hoe behoud je het ambacht?

Foto's: Bakery Institute

Wereldkampioen Bordas over de toekomst van patisserie: gezonder,...

Wereldkampioen patisserie Jordi Bordas bracht half november een bezoek aan Bakery Institute voor een driedaagse masterclass en demonstratie. Bordas heeft een vooruitstrevende visie op de toekomst van de patisserie met een product dat voldoet aan zijn drie kernwaarden: gezonder, lichter en smaakvoller.

NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'

NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'

De eiwittransitie richt zich onder meer op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood is een waardevolle plantaardige eiwitbron, die in deze transitie vaak over het hoofd wordt gezien. Dit biedt voor bakkers kansen om hierop in te spelen en het belang van brood te benadrukken. Dat kan op verschillende manieren.