Opmars 'wondergraan' teff in Nederlandse bakkerij

Opmars 'wondergraan' teff in Nederlandse bakkerij
Foto: archief Bakkerswereld

Teffbrood is aan een opmars bezig. Al 250 bakkers maken nu gebruik van de Bakels Teffbroodmix. Alexander Bekkers uit Veghel is een van hen. 'Ik ben verrast door de verkoopresultaten. Brood met goede voedingswaarden is echt een dingetje tegenwoordig. En daar voldoet teffbrood aan.'

Grondstoffenleverancier en –ontwikkelaar Bakels Senior geeft sinds maart dit jaar vol gas op de promotie van teffbrood. Na een in november 2018 gestarte pilot bij tien bakkers, verspreid over alle regio’s in Nederland, verloopt de uitrol succesvol. De herhalingsaankopen zijn goed en de vraag naar teff onder bakkers en consumenten groeit.

Drager van vitaminen en mineralen

De populariteit is te verklaren doordat teff een hoogwaardige drager van vitaminen en mineralen is. De glutenvrije graansoort kent zijn oorsprong in Ethiopië en andere Afrikaanse landen. Teffkorrels zijn rijk aan mineralen zoals mangaan, calcium, magnesium en zink. Daarnaast zit het graan vol eiwitten, is het vezelrijk en bevat het essentiële aminozuren.

Teff brood Alexander Bekkers
Alexander Bekkers: ‘Door de specifieke eigenschappen is teffbrood een soort niche, maar het kan een belangrijk aandeel in het assortiment van een bakker worden.’

Verrast door verkoopresultaten

Bakker Alexander Bekkers, met dertien winkels in de regio Veghel, is sinds twee maanden producent van teffbrood en hij is verrast door de verkoopresultaten in zijn winkels. Hij denkt dat de goede voedingswaarden een belangrijke rol spelen bij de aankoopbeslissing van de klant. ‘Consumenten zijn daar in groten getale
naar op zoek. In mijn winkels liggen de folders met gedetailleerde informatie over de gezonde eigenschappen’, aldus de bakker, die ook aan de retail levert.

Toegevoegde waarde voor assortiment

Hij vindt dat het nieuwe brood een toegevoegde waarde voor zijn assortiment betekent. ‘Door de specifieke eigenschappen is teffbrood wel een soort van niche, maar het kan een belangrijk aandeel in het assortiment van een bakker worden’, verwacht Bekkers. ‘Op het moment dat ik er in de beginfase per winkel al tussen de 10 en 20 per dag in de vrije verkoop over de toonbank zie gaan, zegt mij dat veel. Ik heb er ook voor gekozen het brood deze maand als brood van de maand te verkopen voor 2,45 euro en het slaat aan.’

Behoud van voedingswaarden

Bekkers is erg te spreken over de eigenschappen van zijn nieuwste aanwinst in het schap. ‘Het brood  blijft gedurende lange tijd mals’, aldus de bakker die aan de Teffbroodmix tarwevolkorenmeel toevoegt om het predicaat 100 procent volkoren te kunnen voeren. Brood bakken van enkel teff is niet mogelijk. Doordat het geen gluten heeft, heeft het ook geen bakwaarde. Alleen teffmeel zou tot een te compact brood leiden, met een iets bittere smaak. Teff heeft een erg kleine korrel: 150 teffkorrels zijn even groot als één tarwekorrel. Hierdoor is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze worden gemalen. Dat zorgt voor behoud van alle voedingswaarden.

Het staat voor mij als een paal boven water dat sporters er baat bij hebben”

IJzer in teff

Om die reden denkt Bekkers, die nu 100 kilo teffmeel per dag verwerkt, dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor het brood dat uitermate geschikt is voor kinderen in de groei, sporters en ouderen die vitaal willen blijven. De meeste andere graansoorten geven uiterst beperkt ijzer af aan het lichaam. Teff vormt hierop een uitzondering. Het ijzer in teff helpt het zuurstoftransport in het bloed. De energie wordt gelijkmatiger afgegeven en daardoor is het ook heel geschikt voor bijvoorbeeld duursporters. Door de aanwezigheid van het fytinezuur afbrekende enzym fytase en het lage gehalte aan fytinezuur worden veel mineralen zoals calcium en ijzer beter opgenomen in het lichaam. Bekkers: ‘Het brood is hierdoor weliswaar iets duurder, maar daar krijgt de klant ook zeker wat voor terug.’

Teffbrood personeel Bekkers
Ook het winkelpersoneel is op de hoogte van de gezonde eigenschappen van het brood.

Promotiepakket

Alexander Bekkers maakt bij de lancering en uitleg richting de klant gebruik van het promotiepakket van Bakels. Het bevat behalve folders ook filmpjes voor zowel de bakker als de consument. Op zijn Facebook-pagina en op schermen in de winkels worden deze filmpjes getoond. ‘En mijn winkelpersoneel is goed op de hoogte van de ins en outs van dit brood, zodat ze de consumenten goed voor kunnen lichten. Dat is natuurlijk wel belangrijk in dit stadium, zoals altijd bij een nieuwe broodsoort.’

Sporters

Bakels werkt samen met teffleverancier Millets Place die de teff uit Zuid-Afrika haalt. Ook wordt het nu in Nederland verbouwd. De leverancier heeft persoonlijk contact met de producerende boeren die maatschappelijk verantwoord ondernemen. In Ethiopië is teff het hoofdingrediënt van het nationale gerecht injera; een pannenkoek. Dat de Afrikanen ook goede marathonlopers zijn, kan vast niet een op een verklaard worden door teff, maar de goede eigenschappen zullen zeker van invloed zijn op de prestaties.

Alexander Bekkers heeft het eerste elftal van de hockeyclub in zijn woonplaats dan ook al voorzien van het brood. ‘Het staat voor mij als een paal boven water dat sporters er baat bij hebben.’  Niet voor niets dat Bakels al eerder teff verwerkte in de Sportsgrain-bar die bedoeld was voor team NL in Sotsji en Rio, de Paralympics, het Nederlands voetbalelftal en Sportcentrum Papendal.

Dit artikel is gesponsord door Bakels Senior. 

Frank Reinaerdts en Nils Engelman van De Bakkert en Broodbrood.nl.

Broodbrood.nl en De Bakkert breiden uit met tweede bakkerij en vierde...

Wat begon als een vriendschap tussen twee gepassioneerde bakkers, is uitgegroeid tot drie winkels en één bakkerij onder de noemer broodbrood.nl & De Bakkert. Van daaruit serveren eigenaren Frank Reinaerdts en Nils Engelman hun ambachtelijke desembroden en patisserie uit in de stad Utrecht. Eerdaags breiden ze hun bedrijf uit met een tweede bakkerij en willen ze terugkeren naar hun bakermat.

Brood van gewone (brood)tarwe, spelt en emmer bereid met gist of met zuurdesem (ZD). Zie nadere uitleg verderop in dit artikel.

Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'

NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'

De eiwittransitie richt zich onder meer op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood is een waardevolle plantaardige eiwitbron, die in deze transitie vaak over het hoofd wordt gezien. Dit biedt voor bakkers kansen om hierop in te spelen en het belang van brood te benadrukken. Dat kan op verschillende manieren.

Patissier Boudewijn Nijmeijer doet met zijn panettone gooi naar wereldtitel

Patissier Boudewijn Nijmeijer doet met zijn panettone gooi naar...

Patissier Boudewijn Nijmeijer is er klaar voor: hij wil zich meten met de beste panettonebakkers ter wereld. Daarom levert hij vrijdag zijn klassieke panettone ter beoordeling in op de Coppa del Monde del Panettone in Milaan. 'Het wordt tijd dat de beker nu eens niet naar een Italiaanse bakker gaat', aldus de deelnemer.