De oorzaak zou liggen bij een verstopte filter in de fabriek in het Belgische Aarlen. Dat zou al langer bekend zijn. De Efsa is een onderzoek gestart.
In acht landen zijn salmonellabesmettingen vastgesteld bij kinderen die de chocolade producten van Ferrero hebben gegeten. Sommige daarvan belandden in het ziekenhuis met ernstige symptomen. Bij meer dan 100 gevallen is er link met de fabriek van Ferrero in Aarlen, zo meldt Gondola magazine.
Intern vertragingen
Ferrero is niet in staat om de FAVV volledige informatie te geven voor het onderzoek naar de salmonella-uitbraak. Om deze reden en op basis van de vaststellingen van eigen onderzoek, trekt het Agentschap de toelating van de fabriek te Aarlen in.
Ferrero erkent dat er intern vertragingen zijn ontstaan bij het tijdig opvragen en delen van informatie. Dit had gevolgen voor de snelheid en doeltreffendheid van het onderzoek. De fabriek zal pas weer opengaan nadat zij door de autoriteiten is gecertificeerd.
Volledige recall
Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder die geproduceerd werden op deze locatie teruggeroepen. Deze uitbreiding bevat alle producten van het type ‘Kinder Surprise’, ‘Kinder Surprise Maxi’, ‘Kinder Mini Eggs’ & ‘Schoko-bons’, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum.
Recall ook in Nederland uitgebreid
De NVWA breidt de recall van Kinder-producten van Ferrero ook in Nederland uit. Ten opzichte van de veiligheidswaarschuwing van 6 april, geldt de waarschuwing nu voor alle houdbaarheidsdata.
Alleen productie Aarlen
De terugroepactie heeft alleen betrekking op Kinder-producten die in Aarlen, België, zijn geproduceerd. De fabriek in Aarlen is goed voor ongeveer 7% van de totale hoeveelheid Kinderproducten die op jaarbasis wereldwijd wordt geproduceerd.
Het FAVV volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt. De fabriek mag pas heropenen als Ferrero 'de nodige garanties kan bieden dat het regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft'. Het FAVV vraagt ook aan de distributiebedrijven om deze producten uit hun rekken te halen.