Belgische fabriek Ferrero gesloten, alle Kinder-chocolade moet uit de schappen

Belgische fabriek Ferrero gesloten, alle Kinder-chocolade moet uit de schappen

De Belgische autoriteiten hebben een fabriek van Ferrero, producent van Kinder-chocolade, eind vorige week gedwongen te sluiten wegens de salmonella-uitbraak. De FAVV trekt de toelating van het bedrijf in het Zuid-Belgische Aarlen in. Alle Kinder-producten uit deze fabriek moeten uit de schappen worden gehaald ongeacht lotnummer of vervaldatum. De recall is ook in Nederland uitgebreid.

De oorzaak zou liggen bij een verstopte filter in de fabriek in het Belgische Aarlen. Dat zou al langer bekend zijn. De Efsa is een onderzoek gestart.

In acht landen zijn sal­monellabesmettingen vastgesteld bij kinderen die ­de chocolade producten van Ferrero hebben gegeten. Sommige daarvan belandden in het ziekenhuis met ernstige symptomen. Bij meer dan 100 gevallen is er link met de fabriek van Ferrero in Aarlen, zo meldt Gondola magazine.

Intern vertragingen

Ferrero is niet in staat om de FAVV volledige informatie te geven voor het onderzoek naar de salmonella-uitbraak. Om deze reden en op basis van de vaststellingen van eigen onderzoek, trekt het Agentschap de toelating van de fabriek te Aarlen in.

Ferrero erkent dat er intern vertragingen zijn ontstaan bij het tijdig opvragen en delen van informatie. Dit had gevolgen voor de snelheid en doeltreffendheid van het onderzoek. De fabriek zal pas weer opengaan nadat zij door de autoriteiten is gecertificeerd. 

Volledige recall

Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder die geproduceerd werden op deze locatie teruggeroepen. Deze uitbreiding bevat alle producten van het type ‘Kinder Surprise’, ‘Kinder Surprise Maxi’, ‘Kinder Mini Eggs’ & ‘Schoko-bons’, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum.

Recall ook in Nederland uitgebreid

De NVWA breidt de recall van Kinder-producten van Ferrero ook in Nederland uit. Ten opzichte van de veiligheidswaarschuwing van 6 april, geldt de waarschuwing nu voor alle houdbaarheidsdata.

Alleen productie Aarlen

De terugroepactie heeft alleen betrekking op Kinder-producten die in Aarlen, België, zijn geproduceerd. De fabriek in Aarlen is goed voor ongeveer 7% van de totale hoeveelheid Kinderproducten die op jaarbasis wereldwijd wordt geproduceerd. 

Het FAVV volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt. De fabriek mag pas heropenen als Ferrero 'de nodige garanties kan bieden dat het regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft'. Het FAVV vraagt ook aan de distributiebedrijven om deze producten uit hun rekken te halen.

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT en Bakkerswereld vooral op voedselveiligheid en techniek.

Dionne Irving

Dionne Irving

Dionne Irving is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie