Ton IJsseldijk heeft de Stud-oven voor een paar honderd euro in gebruik kunnen nemen.
Foto's: Koos Groenewold

Ton IJsseldijk erg in z'n sas met elektrische Stud-oven

De coronatijd leverde Ton IJsseldijk met zijn onderneming Sallands Houtovenbrood zoveel klandizie op, dat Ton zijn zelfgebouwde takkenbosoven inruilde voor een oude Stud-inschietoven. Voor een paar honderd euro was hij klaar. Lees hier hoe hij dat aanpakte, wat IJsseldijk tot een gedreven bakker maakt en waarom hij zo verknocht is aan nog een machine, een bijzondere kneder.

. Foto's: VanVlietFotografie

Richard Martens van Bakker Joost: 'Rijsonderbreker biedt rust, gemak...

Om het bakkersvak aantrekkelijk te houden en een goede werkgever te zijn, moet je zorgen dat je mensen plezier houden in hun werk en kun je niet té veel van hen vragen. Dat is de overtuiging van Richard Martens van Bakker Joost in Odoorn. Hij investeerde vorig jaar in een Cool Rising-rijsonderbreker.

De pasteuriseer- en de ijsmachine draaien volgens Arjan Bakker als een zonnetje.  Foto’s: Fotopersburo Bert Jansen

Zelf ijs maken legt Arjan Bakker geen windeieren

Met een lunchcafé dat als een tierelier draaide, was zelf ijs gaan maken drie jaar geleden een logische stap voor Arjan en Dieneke Bakker van de gelijknamige bakkerij in Herwijnen. Ze investeerden fors, in een pasteuriseer- en ijsmachine plus ijsvitrine. Deze investering heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen: ijs is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pijlers van het bedrijf.

Een weegbunker, waar een deegkuip onder wordt geschoven, vormt de centrale component van de installatie in de broodbakkerij. Foto’s Bert Jansen

Dit is waarom Bakkerij Heerschap investeert in...

Met de realisatie van een nieuwe bakkerij in 2019 investeerde Bakkerij Heerschap in een bijna volautomatisch grondstoffendoseersysteem. Een goede zet, zo blijkt tweeënhalf jaar later. Volgens bedrijfsleider Bernd Janissen draagt het systeem vooral bij aan een stabielere productkwaliteit. Ook is er meer rust op de werkvloer.

Na de overname wist de bakker één ding zeker: uit deze zaak kunnen we veel meer broodomzet halen. Foto's: Romy Dam/Guido Kobessen

Eilandbakker Donders investeert flink om brood op de kaart te zetten

Toen Iwan Donders de bakkerij van zijn werkgever overnam, wist de patissier één ding zeker: uit de verkoop van brood valt veel meer te halen dan tot dan toe werd gedaan. Om dit te bereiken kocht hij alle benodigde machines, inclusief een hele nieuwe broodstraat met een op maat gemaakte bollenkast.

Medio 2020 investeerden Bastiën en Irene van Rosendaal in twee HEIN Ecostone2-ovens.
Foto’s: Peter Roek

Investeren na de overname: 'Energiebesparing en omzetstijging dankzij...

In 2017 namen Bastiën en Irene van Rosendaal het pand en de inventaris van een bakkerij in Dinteloord over. Veel van de bestaande machines moesten worden vervangen. In 2020 investeerden de ondernemers in twee HEIN Ecostone2-ovens, onder meer vanwege de energiebesparing die dat zou opleveren. De ovens maken hun energiezuinige belofte in de praktijk meer dan waar.

Herco en Corryette Veldhuizen in hun winkel in Epe. Foto’s: Koos Groenewold

Banketbakkerij Kamphorst stimuleert liefde met chocoladewerk

Valentijnsdag betekent extra drukte voor Banketbakkerij Kamphorst. Vooral voor het filiaal in Epe, waar achterin de winkel de drie Zilco-chocolademachines op volle toeren draaien.

André Hilvers van Bakker Hilvers. Foto's: Koos Groenewold

Automatische spijspillenmachine biedt Hilvers winst in kwaliteit en...

Drie jaar geleden besloot André Hilvers van Bakker Hilvers om de productie van banketstaven en -letters in eigen hand te nemen. De ondernemer wil zo de kwaliteit naar een hoger plan tillen én extra flexibiliteit creëren. Een automatische spijspillenmachine bood uitkomst. Hilvers roemt vooral de eenvoud en het gemak van de machine.

Jimmy Braat wil het dit jaar anders gaan doen met het bakken van oliebollen en een derde aan manuren ­uitsparen.

Jimmy Braat paste zijn Unidos doseermachine voor oliebollen aan

Een eigen uitvinding van bakker Jimmy Braat zorgt ervoor dat hij de oliebollenlijn met twee in plaats van drie man kan bedienen.