Lees in dit dossier nieuws en achtergronden over arbeidsomstandigheden. Denk hierbij aan meelstoofallergie, vitaal en gezond werken, cao en etcetera.

Veilig en gezond

De bakkerij heeft het platform Veilig en Gezond opgericht, zodat medewerkers fit, gezond en vitaal kunnen blijven werken. Veilig en Gezond is een initiatief van de sociale partners NBOV, NVB, FNV en CNV.

Veilig en Gezond omvat 4 aandachtsgebieden.

  1. Vitaal werken
    Werknemers van 60 jaar of ouder die het graag iets rustiger aan willen doen, kunnen gebruikmaken van de vitaliteitsregeling. Deelname aan de regeling betekent dat de werknemer 80% werkt, 90% salaris ontvangt en 100% pensioen opbouwt.
  2. Gezond werken
    Mentale of fysieke overbelasting is een groeiend probleem, nu de AOW-leeftijd is verhoogd. Beide kunnen leiden tot langdurige uitval. Hoewel ieder geval uniek is, geven mensen die ermee te maken hebben aan dat het hen waarschijnlijk niet was overkomen als ze er eerder over hadden gepraat. Snelle interventie is dus cruciaal.
  3. Veilig werken
    Werken in de bakkerij kan fysiek zwaar zijn. Voorkomen is beter dan genezen: daarom zijn er afspraken gemaakt over de veiligheid en arbeidsomstandigheden in de industriële bakkerijen van Nederland.
  4. Stofvrij werken
    Grondstofallergie is een sluipend proces dat kan ontstaan door werken met meel en enzymen. Het kan worden opgebouwd tijdens het werken met meelstof. Hoe minder blootstelling, des te kleiner de kans op grondstofallergie. Gezondheidsbewaking is een belangrijke methode om vroegtijdig klachten op te sporen.

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Neem contact op per mail (info@veiligengezond.com) of bel: 0317 – 47 12 23

Foto: Shutterstock

Bedrijfshulpverlening, want een ongeluk zit in een klein hoekje

Het is de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat begint met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Een goede bhv-organisatie (bedrijfshulpverlening) kan op die momenten een cruciale rol spelen.

Foto: V&G

Terug van weg geweest: de persoonlijke gezondheidscheck

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog en ook het aantal werknemers dat thuis komt te zitten door burn-outklachten neemt nog steeds toe, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Om gezond aan het werk te blijven, is het belangrijk om op tijd signalen van medewerkers op te vangen en actie te ondernemen. De persoonlijke gezondheidscheck is hier een uitermate geschikt hulpmiddel voor.

Foto: Shutterstock

Bakkerseczeem. Part of the job?

Droge, rode handen met scheurtjes en jeuk: veel bakkers hebben last van eczeem en wellicht denk je zelfs dat het nu eenmaal bij het werk hoort.

'Door werk goed te organiseren, kun je al veel fysieke belasting wegnemen'

'Door werk goed te organiseren, kun je al veel fysieke belasting...

'Maar liefst 92 procent van de mensen in Nederland krijgt last van z'n rug en ook in de bakkerijsector staan rugklachten met stip op 1 als het gaat om verzuim', vertelt HenkJan Kooke, specialist fysieke belasting bij STEP. Hij leert mensen hoe ze op de juiste manier bewegen, 'niet alleen om op de juiste manier te kunnen werken, maar ook voor thuis.'.