Alles over Arbo

Wim Kannegieter

Gezond over de finish

De kerstdagen en de jaarwisseling zitten er weer aan te komen. Ook voor de bakkers de mooiste tijd van het jaar. Natuurlijk ook super druk en hectisch. In december is het teamgevoel, samen bezig om er een goede maand van te maken, supersterk aanwezig.

NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink - hier in 2023 - in gesprek met door vakbonden georganiseerde stakingen. Foto: archief Bakkerswereld

Vakbonden inventariseren cao-wensen werknemers, hoe staan werkgevers...

Vakbonden FNV en CNV verspreiden formulieren onder werknemers van zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen om vooronderzoek te doen voor de nieuwste cao-onderhandelingen. De toon daarin wordt door werkgevers niet altijd als prettig ervaren, komt Bakkerswereld ter ore. Hoe staan NBOV en NVB, die voor het eerst elk hun eigen cao gaan afsluiten, hierin? En hoe gaat het met de onderhandelingen en de werkgeverswensen?

Veiligheid op de werkvloer moet zeer geregeld worden gecheckt. Foto ter illustratie, archief Bakkerswereld

Nieuwe RI&E voor ambachtelijke bakkers is officieel erkend

De NBOV heeft voor leden een nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontwikkeld. Deze RI&E voor ambachtelijke bakkers is inmiddels erkend door het Steunpunt RI&E, wat een belangrijke tijds- en kostenbesparende stap is voor de sector.

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met frituurolie

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met...

Oliebollen en Nederlanders zijn als stokbrood en Fransen. Onvermijdelijk komen aan het einde van het jaar overal de frituurpannen weer tevoorschijn. Apparatuur om wel even goed bij stil te staan, want frituurolie kan flinke brandwonden veroorzaken zo blijkt wel uit het verhaal van Bakker Floor van Lieshout.

Foto: Shutterstock

Bedrijfshulpverlening, want een ongeluk zit in een klein hoekje

Het is de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat begint met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Een goede bhv-organisatie (bedrijfshulpverlening) kan op die momenten een cruciale rol spelen.

Foto: V&G

Terug van weg geweest: de persoonlijke gezondheidscheck

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog en ook het aantal werknemers dat thuis komt te zitten door burn-outklachten neemt nog steeds toe, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Om gezond aan het werk te blijven, is het belangrijk om op tijd signalen van medewerkers op te vangen en actie te ondernemen. De persoonlijke gezondheidscheck is hier een uitermate geschikt hulpmiddel voor.

Foto: Shutterstock

Bakkerseczeem. Part of the job?

Droge, rode handen met scheurtjes en jeuk: veel bakkers hebben last van eczeem en wellicht denk je zelfs dat het nu eenmaal bij het werk hoort.

Zes tips voor teamgesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Zes tips voor teamgesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Veel mensen voelen zich onveilig op de werkvloer, ook in de bakkerijsector. Dat komt onder meer door seksueel grensoverschrijdend gedrag. De overheid adviseert in je team te bespreken wat (on)gewenste omgangsvormen zijn. Zustervakblad Misset Horeca geeft tips over hoe je zo'n gesprek kunt voeren.

Een veilige werkomgeving zorgt voor tevreden en gemotiveerde medewerkers. Foto: Shutterstock

Risico-inventarisatie: de 8 meestgestelde vragen

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie, oftewel een RI&E, breng je alle gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen je bedrijf in kaart. Op basis daarvan maak je een plan om die risico's te verkleinen of als dat kan helemaal weg te halen. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen.

Werken in de hitte: zo hou je het hoofd koel

Werken in de hitte: zo hou je het hoofd koel

Werken bij hoge temperaturen kan risico's met zich meebrengen. Wat kunnen ondernemers doen als het kwik flink stijgt en welke maatregelen zijn er om medewerkers te beschermen tegen de warmte en de zon?