Zaterdag 31 juli moeten ondernemers weer hun btw-aangifte over het tweede kwartaal hebben ingediend. Dat geldt voor álle ondernemers. Of je nu net een onderneming bent gestart, het afgelopen kwartaal geen omzet draaide of uitstel van belastingbetaling hebt. Doe altijd btw-aangifte.
De Belastingdienst is begonnen met de jaarlijkse campagne om ondernemers te ondersteunen bij de aangifte inkomstenbelasting. Die moet vóór 8 mei gedaan zijn. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten en tips.
Nu de tijd van aangifte doen is aangebroken, heeft de Belastingdienst extra hulp-tools toevoegd in de online-aangifte. Dit helpt ondernemers bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte.
Steeds meer mensen starten een eigen onderneming. Het eerste half jaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel ruim 118.000 nieuwe ondernemingen, een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant.
Ondernemers en organisaties met een omzet tot en met € 20.000 kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen.
Het afgelopen kwartaal misten zo'n 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugkerende btw-aangifte. Om ondernemers te helpen, biedt de Belastingdienst de checklist naheffingsaanslag. Daarmee controleren zij in drie stappen of de naheffingsaanslag klopt en welke actie nodig is.
De btw ging per 1 januari van 6 procent naar 9 procent voor foodproducten, deze verhoging heeft ook zijn weerslag op de btw-aangifte. Bakkers die hier geen rekening mee houden, kunnen ernstig in de problemen komen.