Alles over Btw-verhoging

Brood op hoogste prijsniveau in tien jaar tijd

Brood op hoogste prijsniveau in tien jaar tijd

De prijzen van levensmiddelen in Nederland zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld met 14,5 procent gestegen. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. De prijzen van groente en fruit gingen het hardst omhoog, 20 procent.

Btw-verhoging brengt bakkers in problemen

Btw-verhoging brengt bakkers in problemen

De btw ging per 1 januari van 6 procent naar 9 procent voor foodproducten, deze verhoging heeft ook zijn weerslag op de btw-aangifte. Bakkers die hier geen rekening mee houden, kunnen ernstig in de problemen komen.

Foto: VMN

'Omzet winkelbranche maakt pas op plaats'

De omzet in de winkelbranche blijft dit jaar gelijk aan vorig jaar of daalt zelfs. Dat voorspelt brancheorganisatie INretail, die wel denkt dat webwinkels meer zullen verkopen. Vooral de woonbranche, sportwinkels en schoenenwinkels zullen krimpen, omdat ook winkels uit andere branches dergelijke producten verkopen.

Friso Berghuis. Foto: BakkerijMonitor

BakkerijMonitor: 'Ambachtelijke bakker sluit jaar 2018 vlak af'

De omzet bij ambachtelijke bakkers die meedoen aan de BakkerijMonitor, is in de kersttijd in 2018 stabiel gebleven ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit de gegevens van ruim 350 vestigingen van deelnemende bakkers.

'Nettolonen vrijwel alle werkenden omhoog'

'Nettolonen vrijwel alle werkenden omhoog'

Vrijwel alle werkenden in Nederland gaan er dit jaar in hun nettoloon op vooruit. Het meest profiteren werknemers met een laag tot middelhoog inkomen, zo blijkt uit gegevens van loonstrookverwerker ADP. Maar doordat het lage btw-tarief ook omhoog gaat is het nog de vraag of werknemers in hun portemonnee daadwerkelijk meer overhouden.

Groente- en fruitafdeling bij Marqt.
Foto: Marqt - Kenzo Reeder

Marqt berekent btw-verhoging niet door

Duurzame supermarktketen Marqt berekent de btw-verhoging van 6 naar 9 procent op onbewerkte groente en fruit niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie te verhogen.

Foto: Shutterstock

Een op drie hamstert om btw-verhoging

Bijna een op de drie mensen is met het oog op de aanstaande verhoging van het lage btw-tarief van plan om voor 1 januari nog extra boodschappen in te slaan. Ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar.

Foto: Shutterstock

Belastingdienst geeft tips ter voorbereiding btw-verhoging

De meeste ondernemers (79 procent) zijn op de hoogte van de btw-verhoging die geldt vanaf 1 januari 2019. Toch is er voor meer dan de helft (53 procent) nog werk aan de winkel, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst van eind november. De tariefverhoging heeft impact op onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Voor de ondernemers die de voorbereidingen nog moeten treffen, geeft de Belastingdienst alvast vier tips om te helpen bij de verandering.

Arend Kisteman

Verhoog je prijzen

De btw gaat op 1 januari van 6 naar 9 procent. Daardoor krijgen we het probleem met de psychologische prijzen: €2,95 klinkt toch net wat beter dan €3,10. Her en der lees ik vergelijkingen met de supermarkt. Die verhoogt bepaalde prijzen niet om het tekort vervolgens terug te halen bij een andere productgroep. Het advies is dit ook te doen bij onze productgroepen. Daarmee ben ik het niet eens.

Dagelijks brood.
Foto: archief

NBC informeert consument over stijging broodprijs

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) doet een persbericht de deur uit waarin het meldt dat de broodprijs met 10 tot 30 cent omhoog gaat. Het NBC wil consumenten informeren over de prijsstijging, die onvermijdelijk is nu de btw met ingang van 1 januari wordt verhoogd en hogere grondstofprijzen en loonkosten moeten worden doorberekend. Deskundigen adviseren de verhoging over het totale assortiment uit te smeren.