Alles over Commandeursmolen

Tritordeum is een mediterraans graan met voordelen voor de boer, consument en het milieu. Foto: Commandeursmolen

Kollenberger spelt viert jubileum met nieuwe oogst

Haar twintigste verjaardag viert de coöperatie Kollenberger spelt met de eerste oogst van de nieuwe duurzame graansoort Tritordeum én door samen met De Bisschopsmolen extra aandacht te vragen voor fair pricing en transparante ketens. Juist nu de wereld in de greep is van Covid-19 neemt de behoefte aan een zuivere en gezonde toevoer van grondstoffen sterk toe.

Teler Wynand Vogels volgt de oogst van de eerste Nederlandse tritordeum.
Foto: Nillesen

Eerste Nederlandse tritordeum geoogst

De eerste oogst tritordeum van Nederlandse bodem is van het land. In totaal hebben de telers Wynand Vogels en Huub Diederen 20 ton gehaald van 4 hectare Limburgse bodem. Zowel de opbrengst als de bakkwaliteit is goed.

Tritordeum graan

Tritordeum maakt sprong naar Belgische markt

Biologische bakkerij De Trog lanceert een Tritordeum brood. De in het Belgische Ieper gevestigde bakkerij, die onder leiding staat van meester bakker Hendrik Durnez, is het eerste bedrijf in België dat dit mediterrane graan gebruikt om een innovatief brood te bakken. Het is ook het eerste bedrijf in Europa dat gemoute granen met tritordeum in de bakkerijsector gebruikt.

Brood gemaakt van tritordeum, een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense) die een lager glutengehalte kent.

 Foto: Commandeursmolen

Tritordeum wint Sustainability Award in categorie Ingredient

De nieuwe graansoort tritordeum heeft de Sustainability Award in de categorie Ingredient toegekend gekregen. Dat is bekendgemaakt tijdens de Sustainable Foods Summit op donderdag 7 en vrijdag 8 juni in Amsterdam.

De  Commandeursmolen in Maastricht maalt tritordeum voor onder meer De Bisschopsmolen.  

Foto: Commandeursmolen

Commandeursmolen brengt tritordeum op de markt

De Commandeursmolen in Mechelen (NL) gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Tritordeum bevat 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe.