Alles over Eieren

Foto: Hilde Lenaerts
Revyve maakt glutenvrije eivervanger uit bakkersgist

Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur bij Bakker Ammerlaan. Het is hem gelukt het acrylamidegehalte in onder meer ontbijtkoek te verlagen. Foto: Fred Libochant Fotografie
Rob Janmaat, Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat werkt als kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten nu echt te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

TOP ontwikkelt plantaardige vervangers voor ei
TOP ontwikkelt plantaardige vervangers voor ei

Technologiebedrijf TOP heeft een volledig plantaardige vervanger voor vloeibaar heelei geïntroduceerd. Het bedrijf heeft het product al op kleine schaal geproduceerd en is klaar om op te schalen. Voor de bakkerij is dit product voor hartige toepassingen geschikt, voor de zoete range bestaan andere oplossingen.

Kippeneieren kunnen (deels) vervangen worden voor een plantaardig alternatief. Foto: Pexels
Plantaardig rukt verder op: Kerry introduceert ei-alternatief EgR

Het van oorsprong Ierse bedrijf Kerry introduceert een plantaardig alternatief voor ei. Volgens Kerry bespaart het ingrediënt kosten en jaagt de ei-vervanger de voedseltransitie aan. Het plantaardige ingrediënt EgR is onderdeel van de nieuwe productlijn Biobake.

Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar...

De prijs van eieren is de afgelopen maanden fors gestegen. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd betalen consumenten een historisch hoge prijs. Onder meer vogelgriep, de inflatie en veranderende wetgeving voeden de sterk gestegen prijzen.

Tijdens Pasen staan lichte, vrolijke kleuren centraal. Foto: Zeelandia
Deze paastrends ziet trendwatcher Anneke Ammerlaan: kansen voor het...

Pasen 2023 wordt volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan creatief en klassiek. 'Op tafel komen vrij traditionele gerechten en vooral het ei staat in de belangstelling', verwacht Ammerlaan. Ook wordt tijdens Pasen steeds vaker het kerstassortiment in een andere vorm aangeboden. 'Zo worden de chocolade kerstkransjes ineens paaskransjes en de banketstaaf wordt een paasstaaf. De stol wordt zelfs in plaats van een kerststol een feestbrood genoemd. Zo kan deze in dezelfde verpakking voor meerdere feestdagen worden gebruikt.'

Van Roemburg Ei & Zuivel sluit zich aan bij online-platform NextDeli
Van Roemburg Ei & Zuivel sluit zich aan bij online-platform NextDeli

Van Roemburg Ei & Zuivelis een samenwerking aangegaan met NextDeli. NextDeli is een E-commerce platform voor versspeciaalzaken. Door de samenwerking kunnen versspecialisten via het NextDeli platform eenvoudig het hele assortiment van Van Roemburg inkopen.

Theo van der Maten van Beko Groothandel/Advies. Foto: Clara Bloemhof
Verkoopprijs verhogen of op zoek naar alternatieven?

Hoe ver moet een bakker de stijgende inkoopkosten doorberekenen? En zijn er alternatieven? In een Bakery Sweets Session over marktontwikkelingen deelde Theo van der Maten van Beko Groothandel/Advies zijn calculaties.

Silke Kempe maakt haar cookie dough veilig: 'Perfect deeg zonder rauw ei'
Silke Kempe maakt haar cookie dough veilig: 'Perfect deeg zonder rauw...

Van je passie je werk maken: voor velen is het een droom, Sylke Kempe is het gelukt. Met haar bedrijf in eetbaar koekjesdeeg Let's Dough It groeide ze in 2,5 jaar uit tot een goedlopend bedrijf. Zo goedlopend, dat ze inmiddels zelfs haar vriend én ouders in dienst heeft. Wat is de reden van het grote succes? Kinderen kunnen eindelijk veilig cookie dough eten, want in dit deeg zit geen rauw ei verwerkt.

De slagroom wordt in Zeewolde gemaakt, waardoor de keten kort blijft. Foto's: Van Roemburg
Van Roemburg brengt Flevo Polderland slagroom op de markt

Familiebedrijf Van Roemburg Ei en Zuivel in Putten heeft het assortiment uitgebreid met verse slagroom van weidemelk. De slagroom bevat 40% vet. Van Roemburg levert al langer vloeibare convenience eiproducten en roomkaas van weidemelk.