Alles over Elektriciteit

Van het gas af? Serie energietransitie in handig overzicht

Van het gas af? Serie energietransitie in handig overzicht

Energie is voor bakkerijondernemers een van de belangrijkste vraagstukken in hun bedrijfsvoering. Zij zijn grootverbruikers van energie, terwijl de energieprijzen stijgen en netcongestie op het stroomnet een steeds groter probleem wordt. Hoe gaan ze daarmee om? In dit artikel is de reeks artikelen handig samengevat, met daarbij ook de tip-artikelen.

'Netcongestie vraagt om politieke keuzes'

'Netcongestie vraagt om politieke keuzes'

Op dit moment zijn de meeste industriële bakkerijen druk aan de slag met het optimaliseren van hun productieproces. Doel hiervan is om de behoefte aan gas zo veel mogelijk te verminderen. En, door het gebruik van groene elektriciteit, de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te reduceren.

Blog: 'Pionieren in de elektrische bakkerij en de eindsprint'

Blog: 'Pionieren in de elektrische bakkerij en de eindsprint'

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en verrassingen, zelfs voor doorgewinterde docenten zoals wij, schrijft Mark Wils. 'In onze bakkerij zijn we begin dit jaar overgestapt van gas naar elektriciteit. Hoewel dit misschien op het eerste gezicht een kleine verandering lijkt, is het állemaal nét even anders.' Wils reflecteert ook op Skills Heroes, waar Summa hoge ogen gooide.

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

De eerste stappen worden gezet

In 2015 werd in Parijs afgesproken dat de wereld een fundamentele transitie op het energieverbruik zou moeten ondergaan om de klimaatverandering te kunnen tegengaan. Het waren geen loze beloften.

Het is volgens diverse leveranciers nog de vraag of de komende jaren op grote schaal de overstap van gasgestookt naar elektrisch zal worden gemaakt. 
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Puttershoek - bakkerij de Koning

'Gasovens zullen voorlopig niet verdwijnen'

In de toekomst worden in de ambachtelijke bakkerijsector alleen nog maar elektrische ovens gebruikt, verwacht Dion van Gorp, bake-offspecialist bij Levens. Volgens hem is de grote meerderheid van de ovens die in bakkerijen worden geplaatst elektrisch. Andere leveranciers zijn het daar niet mee eens. Volgens hen is gasgestookt bakken nog altijd flink goedkoper dan het bakken op elektriciteit, en wordt de overstap daardoor nog niet op grote schaal gemaakt.

Bakkers gaan meer betalen voor energieverbruik

Bakkers gaan meer betalen voor energieverbruik

De energierekening van ondernemers gaat per 1 juli verder omhoog. Onderzoek van energievergelijker Minder.nl toont aan dat de variabele gas- en stroomprijzen bij Eneco en Nuon - de twee grootste zakelijke energieleveranciers van Nederland - vanaf die datum stijgen. Voor bakkers kan dit honderden euro's per jaar schelen. Ondernemers die klant zijn bij Essent gaan niet meer betalen.