Alles over Food Innovation Academy

Personeelsproblematiek is het grootste vraagstuk: op de vier mensen die met pensioen gaan, keert één student terug. Foto: archief Bakkerswereld
FNBS houdt eerste event: wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Hoe maak je jonge mensen warm voor een baan de sector? Dit is hoe Food Innovation Academy het doet (podcast)
Hoe maak je jonge mensen warm voor een baan de sector? Dit is hoe...

Pal naast de Bakery Innovation Academy van Albeda in Vlaardingen, opende de Lentiz Onderwijsgroep maandag 20 juni officieel de Food Innovation Academy. Hoe jongeren er worden getriggerd te kiezen voor een carrière in de foodsector, hoor je in deze podcast.

Demo oliebollen bakken met Hiljo Hillebrand
Demo oliebollen bakken met Hiljo Hillebrand

Royal Steensma organiseert op dinsdag 5 en woensdag 6 oktober in samenwerking met EverBake Group en Royal Smilde Natura weer een oliebollendemo met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. De demo vindt plaats in de Bakery Innovation Academy (BIA), onderdeel van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen.

Foto: Genootschap voor de bakkerij
Kenniscafé Via FIA: 'Zet nu al stappen voor efficiënte en duurzame...

In 2050 hebben we 9 miljard mensen te voeden. Hoe ga je daar als voedselproducent mee om? Staan er straks nog koeien in de wei? Wordt het werk aan de productielijn nog uitgevoerd door mensen of zijn ze vervangen door robots? Wat kunnen we samen doen om in de toekomst 2,5 miljoen extra monden te voeden? Deze onderwerpen stonden gisteren centraal in het online Kenniscafé Via FIA van de Food Innovation Academy.

Bakery Sweets Center geeft in mei tweede basiscursus Gistdegen
Bakery Sweets Center geeft in mei tweede basiscursus Gistdegen

De Basiscursus gistdegen van het Bakery Sweets Center gaat op 12 mei voor de tweede keer van start. Tijdens de cursus staat de basis van het broodbakken centraal. In tien lesdagen, verdeeld over tien weken, krijgen deelnemers een gedegen introductie in de bakkerij.

Ondertekening van de samenwerking tussen Essonsor en FIA. Foto's: Food Innovation Academy / Richard Kok
Sensoriek nieuwe pijler Food Innovation Academy

Sensorisch marktonderzoek wordt een nieuwe pijler binnen het portfolio van opleidings- en onderzoeksroutes die de Food Innovation Academy (FIA) biedt. Essensor, marktleider binnen het sensorisch marktonderzoek, draagt daar zorg voor. Het onderzoeksbureau tekende maandag een samenwerkingsovereenkomst en opent deze zomer een vestiging in het praktijkopleidingsgebouw rond food in Vlaardingen.

De gloednieuwe, multidisciplinaire Bakery Innovation Academy in het FIA. 
Foto: FIA
Bedrijvenvereniging FIA officieel opgericht

De oprichting van de bedrijvenvereniging FIA is een feit. Hiermee bundelt de Food Innovation Academy haar krachten op het gebied van imago, opleiden en praktijkonderzoek. Ook wordt beter richting gegeven aan de invulling van de opleidingen vanuit de arbeidsmarkt.

De gloednieuwe, multidisciplinaire Bakery Innovation Academy in het FIA. 
Foto: FIA
Leerlingen Albeda definitief naar Bakery Innovation Academy

De studenten van de bakkersopleidingen van Albeda uit Rotterdam verhuizen deze zomer definitief naar de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Ze krijgen daar een plek in de gloednieuwe, multidisciplinaire opleidingsbakkerij - de Bakery Innovation Academy (BIA).

Hidde de Brabander geeft tijdens het eerste Kenniscafé VIA FIA zijn mening over smaak en gezonde voeding.
Foto: Jan Willem Schouten
Kenniscafé VIA FIA: 'Hoe breng je natuur en voedselverwerking in...

Smaak is volgens professor Peter Klosse een instrument om mensen te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Fabrikanten voegen onnodig veel suiker, zout en vetten toe waardoor de voeding verarmt. Hoe kunnen natuur en voedselverwerking meer in balans komen? Dit onderwerp stond gisteren centraal tijdens het eerste online Kenniscafé VIA FIA van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen.

Nieuwe FIA-partner Buteressence stelt aromabibliotheek ter beschikking
Nieuwe FIA-partner Buteressence stelt aromabibliotheek ter beschikking

Aromaspecialist Buteressence uit Zaandam haakt aan als partner bij de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. FIA ziet hiermee haar samenwerkingsverband in maatgericht opleiden en onderzoek verder uitdijen.