Alles over Graan

NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'
NBC adviseert: 'Eiwitten inzetten als verkoopkracht'

De eiwittransitie richt zich onder meer op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood is een waardevolle plantaardige eiwitbron, die in deze transitie vaak over het hoofd wordt gezien. Dit biedt voor bakkers kansen om hierop in te spelen en het belang van brood te benadrukken. Dat kan op verschillende manieren.

Kristof Dossche begin dit jaar tijdens een workshop bij de Vakschool Wageningen.
Update: overname Mühle Rüningen door Dossche Mills is goedgekeurd

De mededingingsautoriteiten hebben de overname door Dossche Mills van diens Duitse concurrent Mühle Rüningen dinsdag 5 november goedgekeurd. Met deze stap versterkt het Belgische familiebedrijf zijn marktpositie in Europa. Het aantal productiesites verdubbelt en het assortiment breidt verder uit.

Madeleine Gielens, oprichter van MaGie Creations, en bakker Jan-Aart Schuld ontwikkelden koolhydraatarm brood van brouwgerst. Foto: MaGie Creations
Schuld werkt met gered brouwgraan: 'Het bevordert smaak en structuur'

Bakker Jan-Aart Schuld experimenteert al jaren met koolhydraatarme broden. Sinds juni verkoopt Bakkerij Schuld een brood met PowerFlour in de receptuur. Dit ingrediënt is gemaakt van brouwgraan - ook bekend als bierbostel - en verbetert de smaakbeleving, terwijl het ook ecologisch een steentje bijdraagt.

Max en Renee Pater nemen het roer over van Johan Pater. Foto's: Nick Watzijl
Renee en Max Pater werken aan Bakkerij van de Toekomst en eigen...

Renee en Max Pater volgen hun vader Johan Pater op. De vierde generatie zit boordevol plannen en werkt aan de 'Bakkerij van de Toekomst' en een eigen opleidingscentrum.

'Potentie voor jaren: granen, zaden en peulvruchten'
'Potentie voor jaren: granen, zaden en peulvruchten'

Granen, zaden en peulvruchten. Zo heette het productschap vroeger. Toen Nederland nog productschappen kende. Die naam is zo gek nog niet. Je zou het in de dagelijkse drukte bijna vergeten, maar een groot deel van wat de bakkerij aan producten voortbrengt, is geënt op deze 'heilige drie-eenheid'.

Dossche Mills verduurzaamt: dit zijn de voordelen voor de bakker
Dossche Mills verduurzaamt: dit zijn de voordelen voor de bakker

Dossche Mills zet in op verdere verduurzaming van de productieketen. Dat is in het voordeel van de bakker, zegt duurzaamheidsdeskundige Laura Jonckheere. 'Het is belangrijk om de CO2-reductie nauwkeurig in kaart te brengen. Dan kunnen bakkers duidelijk begrijpen en communiceren welke impact ze maken.'

Triticum aestivum-tarwe. Foto: Shutterstock
Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

foto: shutterstock
Voedselveiligheid grondstoffen uit Oekraïne onder de maat, zegt...

Het gebruik van grondstoffen uit Oekraïne geeft door de oorlog substantieel meer kans op voedselveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse toezichthouder op de voedselindustrie.

Molen de Weyer. Foto: Anne van der Woude
Biologische korenmolenaars ontvangen bijdrage voor korte...

Het Dinamo Fonds zet €100.000 in om natuur-inclusieve, biologische korenmolens en biologische molenaars te steunen om hun productie te versterken. De bijdrage is bestemd voor het herstel van de biodiversiteit en voedselkwaliteit.

Foto: Shutterstock
Kwaliteit baktarwe kan al bij de oogst worden voorspeld

Het aandeel Nederlandse baktarwe in onder andere brood kan de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Onderzoeker Twan America ziet kansen.