Alles over Grootbedrijf

'Waar is de positief-kritische Maud?'

'Waar is de positief-kritische Maud?'

Kortgeleden was ik de fotobestanden op mijn mobiel aan het opschonen. Iedereen herkent dit waarschijnlijk wel. Je neemt te hooi en te gras foto's van zaken die op een zeker moment relevant zijn of lijken. Vervolgens volgt, in mijn geval, vaak een actie.

Foto: archief Bakkerswereld

Learnings uit het grootbedrijf: inzicht helpt verspilling steeds...

In het grootbedrijf is het aandeel reststromen van banket tussen 2020 en 2022 met ruim een kwart afgenomen. Het aantal retouren van brood is met 30 procent gedaald. Dit komt doordat de industrie reststromen en verspilling in de keten steeds inzichtelijker weet te maken. Saillant detail: diervoeder wordt als een hoogwaardigere bestemming aangemerkt dan bijvoorbeeld vergisting.

Beeld: Goudsmit Magnetics

Metaal in je product voorkomen? 'Je kunt nooit elk deeltje detecteren'

In februari riep banketbakkerij Merba verschillende batches koekjes terug vanwege de aanwezigheid van kleine metaaldeeltjes. Volgens de banketbakkerij functioneerde de metaaldetectie en/of X-Ray apparatuur foutloos. Toch vonden consumenten verschillende metaaldeeltjes. Hoe kon het gebeuren en hoe werkt metaaldetectie eigenlijk?

Ruud van Erp. Foto: NVB

NVB benoemt onafhankelijk voorzitter om grote vraagstukken aan te...

Ruud van Erp is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). Met een onafhankelijk voorzitter die bovendien als verbinder bekend staat, wil de NVB grote branchevraagstukken meer in gezamenlijkheid aanpakken.

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

Thoughts for Food, 11 jaar na dato

Ruim tien jaar geleden kwam het ISMC-rapport Thoughts for Food uit over de bakkerijbranche. Welke verwachtingen en doelen die daar geuit werden zijn nu nog actueel of niet?

Een van de aangeboden objecten.
Foto's: Troostwijk

Machines Bakker Breggen in online veiling Troostwijk

Diverse industriële bakkerijmachines van de door bakkerij Klootwijk overgenomen Bakker Breggen zijn beschikbaar via een online veiling bij Troostwijk Auctions. Inschrijven voor de kijkdag kan nog tot en met 3 november.

Diverse Fit-broden met gezondheidsclaims van Bakkerij Fuite.
Beeld: Fuite

Fuite voegt vitamine D toe op volkoren

Bakkerij Fuite in Apeldoorn introduceert samen met Boni en online supermarkt Picnic een nieuw brood, Fit Vitaal, verrijkt met vitamine D. 'Wij zijn de enige bakkerij in Nederland die door middel van UV-behandeling vitamine D aan de korst van brood weet toe te voegen, een unicum', zegt eigenaar-directeur Klaas Fuite.

Eén symbool voor cooling and baking.

Nieuw pictogram voor vacuum cooling and baking

Vacuum Cooling en Baking Company heeft een overkoepelend symbool voor vacuum cooling ontwikkeld. Het bedrijf, onderdeel van de Verhoeven Bakery Equipment Family uit Oss, ziet hiertoe behoefte ontstaan in de markt.

Aldi lanceert dagvers Bakkersgoud voor hoger segment

Aldi lanceert dagvers Bakkersgoud voor hoger segment

Supermarktketen Aldi gaat per 1 november het offensief aan met versafgebakken brood, onder de noemers Bakkersgoud en Bakkersgoud - Rustiekassortiment. Hiermee biedt Aldi, net als de servicesupermarkten, nu ook dagverse broden aan in het midden- en hogere segment.

Een kwart van de winst in bakkerijen gaat op aan energiekosten. Foto: Hans Prinsen

Industrie staat voor serieuze uitdaging

De uitdagingen voor het grootbedrijf zijn serieuzer dan op het eerste oog lijkt. Voor sommige spelers is het rendement zo dun geworden, dat er niet veel speelruimte meer is. De veranderende consumentenbehoefte dwingt tot échte innovatie.