Alles over Hanno Spanninga

Personeelsproblematiek is het grootste vraagstuk: op de vier mensen die met pensioen gaan, keert één student terug. Foto: archief Bakkerswereld

FNBS houdt eerste event: wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Hanno Spanninga, Foto: Ton Kastermans

Slotakkoord Hanno Spanninga: 'Oant sjen, ik ga m'n cadeautje...

Op een dag is er geen morgen meer. Op een dag is er geen column meer. Op een dag is het afgelopen. Over. Uit. Kom maar door met de broodjes kaas. De kopjes koffie, de cake en lees mijn laatste woorden.

Hanno Spanninga, eigenaar FoodResult

Column: 'De parallel tussen de geboorte van een kind en een brood'

De liefde voor de bakkerij zat er bij mij al jong in. De tweelingzus van de baker die mij ter wereld hielp, werkte bij de bakker in de winkel. Ik heb altijd geweten dat er een parallel is tussen de geboorte van een kind en van een brood. Zo vindt immers iedere bakker zijn eigen brood het mooist.

Foto: Shutterstock

Column: 'Zouden ze in Den Haag weten dat de balzak van de man...

Het viel Roodkapje gelijk op toen ze binnenkwam. 'Oma, wat heb je grote oren!' Dat heb je met oude mensen. Je oren blijven je hele leven groeien. Dat leek mij dé oorzaak waarom ze in de Kamer niet goed horen wat er in het land speelt: de Kamerleden worden steeds jonger.

Column Hanno Spanninga: 'Zwaar weer, maar ik proef de wil om samen te werken'

Column Hanno Spanninga: 'Zwaar weer, maar ik proef de wil om samen te...

Hanno Spanninga komt na een korte mijmering over de warmste zomer ooit en de vele regen in zijn jeugd, uit bij de cao-onderhandelingen van 2023 en het stoppen van het Sociaal Fonds in de huidige vorm. 'Laten we samen werken aan de toekomst van de sector.'

Hanno Spanninga

Column Hanno Spanninga: Smaakmakers

Ik loop over de zeedijk richting Hindeloopen, een van steden van de Friese Elfstedentocht. Op de voormalige Zuiderzee zeilen talloze skûtsjes, die deelnemen aan het IFKS: Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen.

Hanno Spanninga, Foto: Ton Kastermans

Column Hanno Spanninga: 'Voor haar'

'Ze is drie dagen op stap met haar zussen. Het is stil in huis. Ik ben mezelf niet zonder haar. Voor wie het nog niet weet: Ze is de liefde van mijn leven.' Hanno Spanninga ontdekt dat hij nog steeds een jager is.

Hanno Spanninga, Foto: Ton Kastermans

Column Hanno Spanninga: 'Spannend'

Schoenmaker Harm Christoffers zit in het Groningse Obergum op zijn stoel. Hij klemt een riem om zijn knie en onder zijn voet. Onder de riem, op zijn knie, ligt een schoen.

Column Hanno Spanninga: 'Lekker ballen'

Column Hanno Spanninga: 'Lekker ballen'

Het is vrijdagavond. Samen met mijn jonge team ga ik naar een jeu de boules-baan. Hun idee. Ik vraag me af wat ze daar op hun leeftijd te zoeken hebben. Als nestor pas ik wel tussen het publiek, denk ik. Onterecht. In de bar verhoog ik de gemiddelde leeftijd bijna met een vol jaar.

Column Hanno Spanninga: 'Denken, durven, doen'

Column Hanno Spanninga: 'Denken, durven, doen'

Als we internet mogen geloven dan zei de Ierse schrijver Oscar Wilde ooit: 'Ik heb een eenvoudige smaak. Ik ben altijd tevreden met het beste.' Ik moet eraan denken, als de Permanente Wedstrijd Commissie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen BakkersVakWedstrijden vertelt dat de kwaliteit van de producten hoger is dan in 2021.