Alles over Ineke Berentschot

Bloemen in brood.
Foto's: Theo Jennissen

De mogelijkheden van bloemen en brood, een verkenning door Ineke...

Er bestaan naar schatting 300.000 eetbare planten, maar de mens eet vooral tarwe, rijst en aardappelen. Kunnen we ons menu uitbreiden? Bloemen gaan eten? Koks en patissiers gebruiken ze al. Maar de bakker? Ineke Berentschot verkent de mogelijkheden en komt met een aantal recepten.

Uitsnede van de voorpagina van Trouw van vrijdag 11 augustus 2023.

'Juist nu de sector meer Nederlands graan wil, is het te droog en te...

'Balen, juist nu de bakkerijsector meer wil gaan bakken met Nederlands graan, maken de telers een jaar mee van eerst heel droog en dan heel nat. Wordt dit broodtarwe of voertarwe?'

Omslag van het boek Oude granen, nieuw brood.
Foto: Theo Jennissen

'Oude granen, nieuw brood' half oktober verkrijgbaar

Er komt een nieuw boek op de markt. 'Oude Granen Nieuw Brood' ligt rond vrijdag 16 oktober in de winkels. Het boek over de lange geschiedenis en de diversiteit van granen is van de hand van Ineke Berentschot (Nachtbrood), Noor Bas en Dion Heerkens.

Gerard Hardeman (midden, witte jas) leidt de workshop met oergranen.

Foto: Theo Jennissen

Oergranen: de oorsprong van brood op de werkbank bij Hardeman

Kneden en bakken met oude granen, hoe gaat dat in zijn werk? In de bakkerij van Gerard Hardeman (Gerard & Suus), tevens the Dutch Organic Baking School, in Wijk en Aalburg ging zaterdag een tiental bakkers aan de slag met oergranen, geteeld op de Doornik Natuurakkers.

Bio-beurs: lokaal graan, bakker&dokter en rauwe chocolade

Bio-beurs: lokaal graan, bakker&dokter en rauwe chocolade

De tweedaagse Bio-beurs vindt plaats op 23 en 24 januari 2019 in de IJsselhallen in Zwolle. De biologische beurs is bedoeld voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in biologisch produceren en de verkoop van biologische producten. Er is het nodige te doen op bakkerijgebied.

Boter en margarine in wetenschap en praktijk

Boter en margarine in wetenschap en praktijk

Boter en margarine zijn belangrijke grondstoffen voor de bakker. Boter is al zo oud als de landbouw. Margarine is er 'pas' sinds 1871.