Alles over Innovatie

Foto: RobotART
Tips: zo automatiseer je de bakkerij zonder eigenheid te verliezen

Technologie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de moderne bakkerij. Automatisering en robotisering bieden kansen om routinetaken te vereenvoudigen en processen te optimaliseren. Hoe pak je dat aan? Welke keuzes zijn daarbij belangrijk? En hoe behoud je het ambacht? In dit artikel een aantal tips.

Joep Gommans Foto: Bert Jansen
De intergalactische bakkerij: brood voor Mars en daarbuiten

Het is 2050. Je stapt geen gewone bakkerij binnen, je betreedt een wereld die je zintuigen wakker maakt. De bakker is niet verdwenen, maar geëvolueerd.

Foto: archief Bakkerswereld
Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

Foto: Marti Orbak Software
Meer omzet via social media: praktische handvatten voor online succes

Voor bakkers bieden social media een uitgelezen kans om niet alleen hun producten, maar ook hun ambacht en persoonlijkheid in de schijnwerpers te zetten. Toch blijkt het optimaal benutten van sociale media vaak een uitdaging. Hoe bereik je je klanten, stimuleer je de online verkopen en bouw je een trouwe gemeenschap op?

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods.
Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Brood verrijken met extra eiwitten: innovatie of marketinghype?
Brood verrijken met extra eiwitten: innovatie of marketinghype?

Brood is een belangrijke bron van eiwitten. Toch liggen er ook steeds meer 'met eiwit verrijkte broden' in de schappen. Biedt dit kansen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en Bakkerij 't Stoepje delen hun visie en ervaringen.

Bakker Klaas Fuite (l) is al vanaf 2004 een fervent duurzaamheidsaanhanger. Hier wordt hij bevraagd door gespreksleider Hilco Wagenaar. Foto's: Dennis Wisse
Energietransitie? Bakkers moeten vooral zelf pionieren en bij elkaar...

Bakkers staan net als andere ondernemers in de voedingsbranche voor grote uitdagingen als het gaat om de energietransitie. De een is er heel ver mee, de ander weet niet waar te beginnen. De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen organiseerde daarom half november een kenniscafé, waar expertise en praktijkvoorbeelden aan bod kwamen. Duidelijk is dat iedere ondernemer vooral zélf moet pionieren. Onder anderen Klaas Fuite is daar sterk in.

De eerste 1000 liter gezuiverd Oosterscheldewater is inmiddels gearriveerd. Foto: Facebook
Minder zout, meer smaak: Edwin Klaasen bakt met gezuiverd...

Bakker Edwin Klaasen van Broodheeren bakt desembrood met gezuiverd Oosterscheldewater. Met deze methode biedt Klaasen een oplossing voor de groeiende vraag naar producten met een lager zoutgehalte. Het gebruik van Oosterscheldewater geeft bovendien een uniek karakter aan zijn brood.

Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, heeft mini-brownies gemaakt van cacao uit zijn eigen tamme kastanjes.
Unieke smaak geven aan je brood en patisserie? Voeg meel van tamme...

Het toevoegen van meel van tamme kastanjes biedt kansen. Tamme kastanjes geven een rijke, nootachtige smaak aan brood en patisserie. Ze hebben een gezonde voedingswaarde en een luchtige structuur. Kastanjes zijn bovendien glutenvrij, groeien lokaal en dragen bij aan de biodiversiteit.

De stand van Bridor op SIAL.
Vierkante croissants en macarons met ijs: ideeën opdoen op de...

Op de SIAL in Parijs presenteerden internationale bakkerijproducenten hun nieuwste creaties en trends. Van vierkante croissants die een hit zijn in de UK, tot aan de traditionele Franse macarons die doorontwikkelen op smaak. In dit artikel trends en inspiratie vanuit de Franse hoofdstad.