Alles over Ketendenken

Strategische Visie 2040: volumes verhogen en keten versterken
Strategische Visie 2040: volumes verhogen en keten versterken

Hoe moet de bakkerijsector omgaan met thema's als gezondheid, duurzaamheid en het vergroten van de eerlijkheid in ons voedselsysteem? Om hier een antwoord op te vinden heeft het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de Strategische Visie Bakkerijketen 2040 opgesteld. De visie is bedoeld om de bakkerijketen te versterken, de volumes te verhogen en het imago verder te verbeteren.

Foto: Shutterstock
Kwaliteit baktarwe kan al bij de oogst worden voorspeld

Het aandeel Nederlandse baktarwe in onder andere brood kan de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Onderzoeker Twan America ziet kansen.

Eva Jansen in gesprek met dagvoorzitter Stefan Wijers. Foto's: Kevin Knipping
De 9 redenen waarom NBC www.kopbovenhetgraanveld.nl lanceert

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft het online platform www.kopbovenhetgraanveld.nl gelanceerd. Op de site worden 9 inspirerende voorbeelden van duurzaamheid in de bakkerijbranche gepresenteerd. Deze initiatieven dienen als voorbeeld en maken kans op het winnen van de Innovatieprijs.

Tarwe van Nederlandse bodem biedt steeds meer perspectief in duurzaamheid en voedselzekerheid. Foto ANP
Komt alle brood van Nederlandse bakkers in 2027 van eigen bodem?

Binnen 5 jaar moet al het brood gebakken door Nederlandse bakkers van graan van eigen bodem komen. Dat althans is de inzet van het project PPS Nederlandse Baktarwe. Nederlandse baktarwe zou er goed genoeg voor moeten zijn.

Samen naar een sterke sector.
Sector schrijft geschiedenis met oprichting Federatie: sámen bouwen...

De Federatie voor de Nederlandse Bakkerijsector (FNBS) is formeel opgericht. Op vrijdag 9 december 2022. Daarmee schrijft de bakkerijbranche geschiedenis: 90 procent van alle brancheorganisaties en -partijen slaat de handen ineen om ervoor te zorgen dat de bakkerijketen stevig(er) verankert in de samenleving.

Akkerbouwer Menno de Vries en molenaar Christa Bruggenkamp.
Totstandkoming van Mennobrood uiteengezet in nieuw boek

Jannewietske de Vries, burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân, neemt volgende week vrijdag het eerste exemplaar van het boek 'Van oergraan tot Mennobrood' in ontvangst. Akkerbouwer Menno de Vries en molenaar Christa Bruggenkamp mogen het eerste exemplaar overhandigen.

Cluster van bakkerij- en maatschappelijke organisaties pakt probleem aan: 'Nederland bakt dagelijks 700.000 broden te veel'
Cluster van bakkerij- en maatschappelijke organisaties pakt probleem...

Dagelijks worden in Nederland 700.000 broden per dag te veel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt winst te halen. Een cluster van organisaties, bedrijven en de overheid gaat hier iets tegen doen. Onder meer Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, het innovatiecentrum (Ebic) van Sonneveld en de NVB werken mee.

Column Hanno Spanninga: IJsbloemen
Column Hanno Spanninga: IJsbloemen

Mijn kleinzoon zit naast me aan de tafel. Hij vraagt naar zijn iPad. Met een vader in de ICT heb je die al bijna voor je geboorte. Intussen speelt hij met een brandweerauto en met koeien en paarden. Niet de echte, maar kleine van kunststof. Tijden veranderen en sommige dingen blijven altijd.

Boer, graancollecteur en molenaar werken samen in het project Nedertarwe.
Foto's: Royal Koopmans
Royal Koopmans en CZAV bestendigen intensieve samenwerking Nedertarwe

Royal Koopmans en CZAV zetten zich gezamenlijk in om het lekkerste en duurzaamste brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek. Dat doen ze vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.

De tarwe is ingezaaid. Foto: Van akker naar bakker.
Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood: streekproduct met aandacht voor...

Het project Van akker naar bakker is van start gegaan. Van graanzaadje tot een smakelijk brood, gerealiseerd binnen een straal van slechts 10 kilometer met heel veel aandacht voor biodiversiteit op en rondom de akker. Teler Karl Brouwer in Elsloo, Stichting Korenmolen De Weyert in Makkinga en Bakkerij Nijstad de Echte Bakker in Oosterwolde gaan samen zorgen voor een nieuw uniek streekproduct: Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood. .