Alles over Meesterexamen Boulanger

Reindert Hameeteman sleept in 2022 de titel Meester Boulanger in de wacht.

Meer weten over de Meesterexamens 2025? Bezoek dan de speciale...

De examens voor de titel Meester Boulanger en Meester Patissier worden in april 2025 weer gehouden. Om geïnteresseerden daar meer uitleg over te geven, is een informatieve bijeenkomst gepland op dinsdagmiddag 9 mei in Gouda.

Reindert Hameeteman uit Zeeland is sinds woensdag 4 mei 2022 Meester Boulanger. (fotograaf: Bram Saeys)

Nieuwe opzet Meester-examen: aparte inauguratie moet vakmanschap...

Over een jaar, in april 2025, worden nieuwe examens gehouden om de titel Meester Boulanger of Meester Patissier te behalen. De examens krijgen een nieuwe opzet; ze worden losgekoppeld van de inauguratie van de Meesters. Die bekroning verdient namelijk een apart moment, vindt de organisatie.

Anne Mieke Ravenshorst

Eén Meester

De examens om de titel Meester Boulanger of Meester Patissier te halen worden eens in de drie jaar gehouden. Voorafgaand moeten kandidaten een heel procedé doorlopen en, vooral in de laatste fase, heel hard trainen. Dat het om topsport gaat kan worden afgeleid uit het feit dat op 4 mei 2022 slechts één van de vier kandidaten die de laatste fase ingingen, zichzelf mag voegen bij het corps van Meesters. Zuur voor de niet-geslaagden, heel zuur, maar zelfs zij zien de examenperiode als leer- en groeimogelijkheid.

Tiny van Kuppeveld ontvangt Penning van Verdienste voor zijn enorme inzet voor de branche

Tiny van Kuppeveld ontvangt Penning van Verdienste voor zijn enorme...

Tijdens de inauguratie van de nieuwe meesters Boulanger op woensdag 4 mei is ook de Penning van Verdienste uitgereikt aan Tiny van Kuppeveld uit Heumen. Met het toekennen van de penning wil de Vereniging de Meesters haar erkentelijkheid en waardering uitspreken over hen die zich in hoge mate in de branche verdienstelijk hebben gemaakt.

Mark Wils, docent van Summa Brood & Banket.

Top bakkers strijden in Eindhoven om prestigieuze Meestertitel

De top van ambachtelijke bakkers in Nederland strijdt van 2 tot en met 4 mei in het Summa College in Eindhoven om het hoogst haalbare in het vak: de titel Meester Patissier en Boulanger. Ze maken daarmee kans op een plekje in een eregalerij met bekende namen als patissiers Róbert van Beckhoven, Rudolph van Veen en boulanger Peter Bienefelt.

De kritische examinatoren aan het werk tijdens het laatste Meesterexamen Boulanger. Foto: De Meesters

Nieuwe locatie voor praktijkexamen Meester Boulanger en Patissier 2022

De kandidaten voor de titel Meester Boulanger en Meester Patissier leggen op 2, 3 en 4 mei het praktijkexamen af. Dit examen voor de belangrijkste titel in de bakkerijbranche is dit jaar op een nieuwe locatie: het Summa College in Eindhoven. Welke kandidaten aan het praktijkexamen deelnemen, wordt bekend na het theorie-examen op 21 februari.

Bas Gommans gaat voor de hoogste titel in de bakkerij. 
Foto's: Gommans

Meester Boulanger in spe: Bas Gommans gaat voor hoogst haalbare titel...

Het is een flinke toer om deel te nemen aan de Meester Examens. In mei 2022 gaat Bas Gommans uit Sevenum deze stevige uitdaging aan. Intussen is hij volop in training en neemt hij de bakkerijbranche mee op rijs (met lange ij) langs het examentraject.

Het kan weer! Aanmelden voor Meesterexamens 2022 kan tot 1 juli 2021

Het kan weer! Aanmelden voor Meesterexamens 2022 kan tot 1 juli 2021

Potentiële Meesters Boulanger en Meesters Patissier kunnen zich tot 1 juli 2021 aanmelden om deel te nemen aan het traject van de Meesterexamens 2022. Voor twijfelaars wordt komende juni een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Aanmelden voor de Meesterexamens 2021 is nog mogelijk.

Aanmelden Meesterexamens 2021 nog mogelijk

Kandidaten die willen deelnemen aan de Meesterexamens Boulanger en Patissier kunnen zich nog aanmelden tot en met 16 oktober 2020.

Blijven leren is het motto van de overheid, ook met het nieuwe STAP-budget.
Foto: archief

Meesterexamens verplaatst naar najaar 2021

Vereniging de Meesters heeft besloten om de Meesterexamens Boulanger en Patissier te verplaatsen naar het najaar 2021. Inschrijven is nu mogelijk tot en met 16 oktober 2020.