Alles over Personeelstekort

Foto: RobotART

In hoeverre kun je je bakkerij automatiseren zonder eigenheid te...

Technologie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de moderne bakkerij. Automatisering en robotisering bieden kansen om routinetaken te vereenvoudigen en processen te optimaliseren. Hoe pak je dat aan? Welke keuzes zijn daarbij belangrijk? En hoe behoud je het ambacht?

Foto: Bert Jansen

NBOV zoekt input: denk mee over de nieuwe cao

De verschillen tussen het werken in een ambachtelijke en een industriële bakkerij worden steeds duidelijker. Dit vraagt om specifieke afspraken in de cao en andere regelingen vanuit het sociaal fonds. Volgend jaar worden deze opnieuw vormgegeven. De NBOV vraagt haar leden om input.

Nieuwe bakkers in aantocht? Campagne lokt 400 sollicitanten

Nieuwe bakkers in aantocht? Campagne lokt 400 sollicitanten

De imagocampagne van Stichting Bakkracht boekte volgens directeur Carla Zwiers de afgelopen maanden goede resultaten. De campagnepagina op de Wereld van de Bakkerij werd meer dan 10.000 keer bekeken en er zijn ruim 400 sollicitatieformulieren gedownload.

Bakkerij Van der Bijl pakt het personeelstekort aan: 'Werk zo aantrekkelijk mogelijk maken'

Bakkerij Van der Bijl pakt het personeelstekort aan: 'Werk zo...

Bakkerij Van der Bijl gaat de strijd met het personeelstekort aan. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan het opleiden van personeel. Ook is er geïnvesteerd in extra machines om het werk gemakkelijker te maken.

Introductieprogramma industriële bakkerij nu ook in het Engels

Introductieprogramma industriële bakkerij nu ook in het Engels

Internationale bakkerijmedewerkers in de industriële bakkerij kunnen voortaan ook goed voorbereid van start op hun nieuwe werkplek. Het Introductieprogramma voor de industriële bakkerij is vanaf nu namelijk beschikbaar in het Engels.

Futuremakers in Leeuwarden levert interessante matches op.

Futuremakers: 'laat zien wat je nieuwe werknemers te bieden hebt'

Tijdens Futuremakers in Leeuwarden presenteerden vertegenwoordigers van 26 bedrijven uit de bakkerij- en zoetwarenbranche zich aan werkzoekenden. Er werden veel goede gesprekken gevoerd, waarvan een aantal een vervolg krijgt. Het grote pijnpunt werd al snel duidelijk: veel mensen weten niet welke functies er allemaal zijn. Dat maakt het zo belangrijk voor bedrijven om naar buiten te treden.

Personeelstekort dwingt Bakkerij Broekmans te investeren in robot

Personeelstekort dwingt Bakkerij Broekmans te investeren in robot

Vanwege het grote tekort aan vakmensen heeft Bakkerij Broekmans in Panningen-Weert geïnvesteerd in een tweedehands robot. De machine, die in januari in gebruik is genomen, is inmiddels onmisbaar. 'Zonder de robot hadden we diverse producten niet kunnen meer kunnen maken', aldus Bram Broekmans.

Personeelsproblematiek is het grootste vraagstuk: op de vier mensen die met pensioen gaan, keert één student terug. Foto: archief Bakkerswereld

FNBS houdt eerste event: wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Een klant verlaat zonder te betalen de winkel.

Door het oog van de camera: Vision AI als oplossing voor...

De Duitse coöperatie BÄKO begon vorig jaar een pilot om het tekort aan personeel in de bakkerijsector het hoofd te bieden. Plafondcamera's registreren anoniem welke producten de ingecheckte klant meeneemt. Zonder te betalen verlaat de klant de winkel, het aankoopbedrag wordt automatisch via een door de klant gekozen betaalmethode verrekend.

Nog voordat de nieuwe werknemers beginnen, kunnen ze het introductieprogramma al digitaal volgen.
Foto: Patisserie Tummers

Tummers ziet kansen voor digitale introductie: 'Geen grijze muis...

Ritchie Soekhlal, eigenaar van Patisserie Tummers, is enthousiast over het digitale introductieprogramma van Bakkracht. Nieuwe medewerkers kunnen daarmee interactief kennismaken met het werk.