Alles over Reststroom

Zijn nieuwe patisserie heeft  Nijtmans de nodige hoofdbrekens gekost, maar de ondernemer bloeit inmiddels weer helemaal op. Foto's: Fotobureau Dijkstra

Stroomtekort opgelost: Patisserie Nijtmans floreert op nieuwe locatie

Marco Nijtmans is trots op de nieuwe patisserie. Slechts enkele honderden meters verwijderd van de vorige locatie in Amersfoort draait hij een hogere omzet dan voorheen. Zijn zaak is nu gevestigd in een aanlooproute naar het centrum. Het ontbreken van voldoende stroom zorgde aanvankelijk voor hoofdbrekens.

Foto: MaGie Creations

MaGie Creations upcyclet biergraan: 'Met de PowerBagel is de cirkel...

MaGie Creations zet samen met De Bakkers Combinatie en Vermaat Groep een nieuw product op de kaart: de PowerBagel. Het geheime ingrediënt? PowerFlour, gemaakt uit biergraan.

Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg voor bakkers

Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg...

Industriële bakkers die aan de slag willen met de reststroom bierbostel als ingrediënt, lopen vaak tegen verwerkingsproblemen aan. Het product is warm, het vochtgehalte hoog en de samenstelling varieert. Toch heeft startup MaGie bierbostel middels een 'geheim' ontwateringsproces tot waardevol ingrediënt kunnen ontwikkelen: PowerFlour.

Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen

Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse...

Het verwaarden van reststromen is een hot topic in de voedingsindustrie. Royal Steensma, leverancier van bakkerij-ingrediënten, richt zich op het geven van een tweede leven aan amandelschillen. Vol trots liet het bedrijf een Amerikaanse handelsdelegatie uit de landbouwsector overkomen om onder andere te laten zien wat studenten van de Food Innovation Academy (FIA) inmiddels met de reststroom doen. Bakkerswereld nam een kijkje.

Redefine Meat is overall winnaar geworden van de Horecava Innovation Award.

Circulair brood en Nederlandse kweekvanille leggen het af tegen...

De twee kanshebbers voor de Horecava Innovation Award 2023, die vanuit de (banket)bakker interessant zijn , moeten zich tevreden stellen met hun nominatie. Producent van vleesvervangers Redefine Meat is overall winnaar geworden.

Topbakker Paul Koenen in de NOS-uitzending.
Foto: still

Top Bakkers genomineerd voor Horecava-awards met Bakkersgrondstof als...

Duurzaamheidsinitiatief Bakkersgrondstof schaalde begin 2022 op naar de verwerking van 30 ton oud brood. Begin 2023 werkt het bedrijf toe naar 100.000 kilo, waarvoor het een pilot is aangegaan met Top Bakker Paul Koenen uit Duiven. Dankzij de samenwerking is Top Bakkers genomineerd voor twee awards op de Horecava.

Belgische studenten maken 'Loaf Foam' van oude broodstromen

Belgische studenten maken 'Loaf Foam' van oude broodstromen

Biochemie studenten aan het Belgische Hogent-collega hebben een manier gevonden om van oude broodreststromen van industriële bakkers 'Loaf Foam' te maken. Deze 'opvulchips/schuimpjes' kunnen worden gebruikt om fragiele voorwerpen te beschermen in de verpakking. Nu zijn deze schuimpjes doorgaans gemaakt uit plastics en 'virgin-grondstoffen'.

Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling reikt de voucher uit aan Madeleine Gielens, oprichter MaGie Creations.

MaGie Creations kan met voucher productie van 'biergraan-meel'...

Madeleine Gielens, oprichter MaGie Creations, heeft van de stichting Samen tegen Voedselverspilling een voucher ontvangen voor haar innovatie: om voedselverspilling tegen te gaan, maakt ze meel van biergraan. Met de voucher wil MaGie Creations meer onderzoek doen om deze circulaire businesscase op te schalen.

Het aanbieden via TooGoodToGo is een mogelijkheid om niet verkocht brood een tweede kans te geven.

Praktijklokaal Bakkersvak: reststromen als omzetmaker?

Van overgebleven brood en banket extra omzet maken, maar hoe? In Het Praktijklokaal op de Bakkersvak in Gorinchem gaat de organisatie samen met experts de uitdaging aan antwoord te geven op de bovenstaande vraag.

Foto: fb

Rotterdam neemt energieproject over

Een proef in Rotterdam om van oud brood energie te maken, is een succes, zo meldt de NOS. In drie jaar tijd is in Rotterdam 125.000 kilo brood ingezameld. Daarvan kunnen 2000 led-lampen een jaar lang branden, meldt de stad op haar site.