Alles over Retourbrood

Foto: archief Bakkerswereld
Steeds minder supermarktbrood verspild

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023. Vooral betere afspraken en een actief beleid in de keten dragen bij aan deze vermindering.

Wekelijks 60 miljoen boterhammen down the drain: bakkerij haakt aan bij Verspillingsvrije Week
Wekelijks 60 miljoen boterhammen down the drain: bakkerij haakt aan...

Iedere consument in Nederland verspilt circa 3 boterhammen per week, wat neerkomt op ruim 60 miljoen boterhammen die wekelijks 'verdwijnen'. Om daar iets aan te doen en om voedselverspilling in brede zin tegen te gaan, vindt in de tweede week van september 2024 de Verspillingsvrije Week plaats. Het NBC haakt aan namens de bakkerij.

Studenten Wout de Beer (links) en Michel Schaafsma overhandigen hun Vloeibare Boterham aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer. Foto: Andries van der Werf
Biertje? Oud brood wordt 'Vloeibare Boterham'

Studenten uit Leeuwarden hebben een 'Vloeibare Boterham' aangeboden aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer. Door oud brood te verwerken in bier willen ze een circulaire oplossing voor retourbrood bieden.

Bakkersgrondstof kent drie aandeelhouders: Jos Veltmaat, Paul Berntsen en Sebastiaan Hetterschijt.
Foto: Bakkersgrondstof
Recyclen restbrood kwam niet van de grond, nu failliet

Met het oog op duurzaamheid lijkt herbestemming van oud brood dit probleem aan te pakken. Helaas is het lastig om zo'n initiatief rendabel te krijgen, zo blijkt het sneuvelen van Bakkersgrondstof BV. Het recycle-initiatief heeft woensdag 3 juli 2024 haar faillissement aangevraagd.

Op de foto neemt Aeres-student Michel Schaafsma de machine gebruik. Foto: Bakery Sweets Center
Iedere bakker aan het recyclen: BSC neemt eerste...

Na veel testen en zoeken heeft Bakery Sweets Center de juiste 'versuikeringsinstallatie' gevonden om retourbrood te verwerken. Het is de bedoeling dat straks iedere bakker zelf zijn retourbrood gaat verwerken.

Foto: Bakery Sweets Center
Broodpastaproject gepromoot in de Tweede Kamer

Een delegatie van Bakery Sweets Center was onlangs te gast op het event 'Noord in Nieuwspoort' in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Daar zijn de vorderingen rond het broodpastaproject onder de aandacht gebracht. Momenteel worden de mogelijkheden voor grootschalige productie onderzocht.

Richard Guldemundt (Beko) en Spencer Schols (Circ) zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Foto: BT
Beko Techniek sluit deal met Circ om sectorbreed biovergisters in te...

Beko Techniek en Circ zijn een exclusieve samenwerking aangegaan voor de bakkerijbranche. Deze samenwerking richt zich op het implementeren van Circ's biovergisters en verduurzaming van de sector.

Studenten onderzoeken de mogelijkheden voor de toepassingen van broodpasta. Foto: Bakery Sweets Center
Nieuw leven voor retourbrood: proeflijn voor broodpasta

In het Katapult-project Groene Transitie, Water, Chemie en Food bouwen bedrijven en scholen samen een proef- en demolijn waarop retourbrood tot broodpasta wordt omgezet. De pasta kan daarna door bakkers als suikervervanger in diverse eindproducten worden toegepast.

Foto: archief Bakkerswereld
Learnings uit het grootbedrijf: inzicht helpt verspilling steeds...

In het grootbedrijf is het aandeel reststromen van banket tussen 2020 en 2022 met ruim een kwart afgenomen. Het aantal retouren van brood is met 30 procent gedaald. Dit komt doordat de industrie reststromen en verspilling in de keten steeds inzichtelijker weet te maken. Saillant detail: diervoeder wordt als een hoogwaardigere bestemming aangemerkt dan bijvoorbeeld vergisting.

De Tweedekanswinkel van Bakker van Maanen
Een succesvol verkooppunt openen voor overgebleven brood? Dat kan met...

Na de positieve reacties op de eerste Tweedekanswinkel in Katwijk, heeft Bakker van Maanen enkele maanden geleden een tweede vestiging geopend in Leiden. Ook voor andere bakkerijen biedt het aanbieden van overgebleven producten kansen, aldus Laura van Duijn van Bakker Van Maanen. Hiervoor heeft ze vier tips.