Alles over Schijf van vijf

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen
Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het instituut stelt enkele criteria bij na een evaluatie. Opvallend is de bijstelling van het suiker- en het zoutcriterium in ontbijtgranen en plantaardige desserts.

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je bij tegenslag sneller herstelt. Foto: Shutterstock
Inspiratiesessie NAPV: 'Meer Schijf van Vijf-producten voor een...

Voor een gezondere eetomgeving is een verschuiving naar meer Schijf van Vijf-producten en gerechten een belangrijke stap. Daarnaast draagt ook productverbetering van bewerkte producten bij aan een gezonder aanbod. Deze conclusies werden getrokken tijdens de inspiratiesessie 'NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar'.

Hidde de Brabander.
Hidde de Brabander leidt bakkers en patissiers in tv-quiz

In de Grote Keuringsdienst Van Waarde Test wordt gezocht naar de grootste voedselkenner van Nederland. De test wordt donderdag 3 september om 20.25 uur uitgezonden op NPO 3. IJscentrum-manager Hidde de Brabander leidt het vak met de bakkers en patissiers.

WUR: Gezond eten is minder smaakvol
WUR: Gezond eten is minder smaakvol

Een gezond dieet, bijvoorbeeld gebaseerd op de Schijf van Vijf, is minder smaakvol.

Bakker Frentz geeft honderd volkorenbroden weg
Bakker Frentz geeft honderd volkorenbroden weg

Om mensen in de regio Apeldoorn en Ugchelen te overtuigen volkorenbrood te eten heeft Bakker Rudolf Frentz een ludieke actie bedacht. Hij geeft namelijk honderd volkorenbroden gratis weg. Mensen kunnen via de Facebookpagina van de bakker een volkoren kennisquiz spelen. 'Leuk, leerzaam en je maakt dus kans op één van die honderd broden', aldus Frentz.

Michel Zoeter
Volkorenboterham meest gegeten broodsoort

De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de tarwe boterham die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.

Voedingscentrum
Nieuwe Schijf van Vijf toepassen voor veel mensen lastig

Bijna een jaar na de introductie van de Nieuwe Schijf van Vijf blijken niet alle aanpassingen even goed te zijn doorgekomen. Zo plaatst 63 procent peulvruchten in het verkeerde vak en is maar 42 procent op de hoogte van het nieuwe advies omtrent vis. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête uitgevoerd door Flinndal onder 1150 klanten.