Alles over Veganistisch

Bakkerij van Planten wint Vegan Award: 'Plantaardig wordt de standaard'
Bakkerij van Planten wint Vegan Award: 'Plantaardig wordt de...

De Tilburgse Bakkerij van Planten heeft de Vegan Award 2024 van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme gewonnen in de categorie Beste Bakkerij. Het bedrijf onderscheidt zich met plantaardige taarten die niet onderdoen voor de traditionele varianten.

De Vegan crème karamel is gemaakt van pure chocolade met een vulling van karamelcrème
Leonidas introduceert vegan bonbons, zuivel vervangen is grootste...

Leonidas wil kwaliteitschocolade voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is de permanente collectie onlangs uitgebreid met vier vegan bonbons met karamelvulling. 'Het is een uitdaging om alternatieven te vinden voor melk en boter. Maar dat is gelukt', vertelt Nathalie Bello namens het bedrijf.

Vegan patisserie. Foto: Debic
Vakopleiding Vegan Patisserie genomineerd voor Vegan Award

De nieuwe, eenjarige vakopleiding Vegan Patisserie van het ROC van Amsterdam is genomineerd voor de Vegan Awards in de categorie Educatie & Informatie. Ook Vega La Vie in Ulft, Bakkerij van Planten te Tilburg, Saint Jean in Amsterdam en Lente uit Gouda zijn eveneens genomineerd, in de categorie Vegan Bakkerij en Patisserie.

Foto: Hilde Lenaerts
Revyve maakt glutenvrije eivervanger uit bakkersgist

Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.

Foto: CSM
Wat kan je als bakker met de eiwittransitie? Zet in op bewustwording

Vanuit de eiwittransitie en de Nationale Eiwit Strategie groeit de vraag naar plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Wat betekent dit voor jou als bakker? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) adviseert om vooral in te zetten op bewustwording.

Jolisca Bakker van Bakkers Bakery. Foto: Roel Dijkstra Fotografie
Jolisca Bakker van Bakkers Bakery over vegan gebak: 'Bereiding is...

Jolisca Bakker besloot zich na het volgen van cursussen aan het Bakery Institute te verdiepen in vegan gebak voor de horeca, zoals cakes, groentebroden, brownies en taarten. Al snel opende ze haar eigen productieruimte in Lijnden. Vegan bakken is volgens haar helemaal niet moeilijk: 'Het gaat vooral om nat met droog mengen.'

Foto Shutterstock
Wouter Staal adviseert bakkers over plantaardig assortiment: wacht...

Met YB maakte Wouter Staal de overstap naar een volledig plantaardig assortiment. Naast de verkoop van zijn YB-assortiment aan foodservicebedrijven, adviseert hij bedrijven op het gebied van sustainable food en de eiwittransitie. In dit artikel geeft hij bakkers tips voor een succesvol plantaardig assortiment.

Foto: Kentaur op Free From Food Expo
Free From Food: 9 spelers die bakkerijsector kunnen opschudden

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar bakkers op hun eigen manier een draai aan kunnen geven. Uiteraard kwamen deze trends voorbij op de Free From Food beurs in Amsterdam.

Vegan belegd broodje van Bakkerij Schuurmans.
Deze bakker gaat helemaal voor vegan belegde broodjes

Bakkerij Schuurmans in Leeuwarden biedt al langere tijd een aantal vegan-producten aan. De meeste kansen ziet eigenaresse Greetje Schuurmans in vegan belegde broodjes.

Foto: Facebook
Het Zaanse Bakkertje: '99 Procent van ons assortiment is vegan'

Het Zaanse Bakkertje in Zaandam is een jaar of zeven geleden gestart met de verkoop van vegan producten. Inmiddels trekt het assortiment belangstellenden van heinde en verre. 'Neem je doelgroep serieus', adviseert eigenaresse Yvonne Delorme-Klopper. 'En zorg dat jouw vegan producten net zo lekker zijn als het origineel. Anders moet je er niet aan beginnen.'