Alles over Vegetarisch

Joep Gommans Foto: Bert Jansen

'Hoe vegan ben jij al?'

Vegan, het is een term die sommigen misschien nog steeds doet zuchten. Maar laten we eerlijk zijn: de vegangolf is geen tijdelijke bevlieging, het is een blijver. Terwijl grote ketens en supermarkten al volop inspringen op deze trend, is de vraag: waar staan wij dan als ambachtelijke bakkers? Hobbelen we achter de massa aan of nemen we de leiding?

Broer en zus Morgane en Adam Belibel kozen de naam van de Griekse filosoof Epicurieus voor hun bakkerij. Foto's: Dennis Wisse

Epicurieus: 'Bakkers kunnen vegan niet negeren'

Ons land telt maar weinig banketbakkerijen die zich volledig toeleggen op vegan producten. Broer en zus Morgane en Adam Belibel waagden zes jaar geleden de stap. Inmiddels heeft banketbakkerij Epicurieus haar naam gevestigd en een vaste klantenkring opgebouwd. Vanzelf ging dat zeker niet: met name het ontwikkelen van de juiste recepturen kostte veel tijd en energie.

Leo van Etten: ‘Steeds vaker kiest de jeugd voor vegetarische producten en daar kunnen we niet voor weglopen.’ Foto’s: Ton Kastermans

Mind Your Meat levert gehakt aan vegan-tak Bakkertje Deeg

Bakkertje Deeg is de eerste bakkersklant voor Mind Your Meat. Het Naardense bedrijf dat vleesvervangers produceert, levert vegan gehakt voor worstenbroodjes en saucijzenbroodjes aan de Heusdense bakker Lucas Vermeulen.

Foto: Archief Bakkerswereld

ProVeg: kwart van de Nederlanders hoopt op toekomst zonder vlees

Nederlanders zijn in hun ideeën over de veehouderij veel radicaler dan zij laten zien in hun huidige gedrag, gezien de hoge vleesconsumptie. Niettemin droomt ruim een kwart van een toekomst waarin geen dieren meer voor voedsel worden gebruikt. Dit kan doorwerken in het aanbod van snacks in de bakkerijsector.

Vegan is een wereldwijde trend, die mogelijkheden schept voor de gehele bakkerijsector. Foto's: Bakels Senior

Bakels Senior: 'Vegan biedt mogelijkheden voor complete...

Vegan is een wereldwijde trend, die mogelijkheden schept voor de gehele bakkerijsector. Dat is reden voor Bakels om samen met haar wereldwijde zusters in kaart te brengen hoe het er op dit moment voor staat met vegan producten voor de bakkerij.

De oprichters van Vly foods.

ProVeg Incubator is open voor aanvragen

ProVeg, de toonaangevende incubator voor voedsel startups, is open voor aanvragen. De incubator ondersteunt baanbrekende bedrijven die het wereldwijde voedselsysteem verduurzamen. Ieder bedrijf dat inzet op innovatieve alternatieven voor op dieren gebaseerde producten en diensten kan een aanvraag doen.

Nieuw bestuur Foodvalley NL van start

Nieuw bestuur Foodvalley NL van start

Het Foodvalley ecosysteem internationaal op de kaart zetten en de slagkracht van innovatieve voedingsmiddelenbedrijven in Nederland vergroten. Dat is de ambitie van het nieuwe bestuur van Foodvalley NL.

Foto's: Pruvé

'Pasen, het nieuwe Kerstmis?'

Vroeger was Kerstmis hét moment van het jaar voor de bakker. Emma Sterken van Pruvé merkt dat er een verschuiving plaatsvindt. 'Feestdagen worden steeds belangrijker om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en samen met familie en vrienden te genieten van lekker eten. Mensen pakken nu ook met Pasen groots uit. Dit is dus dé kans voor bakkers om extra uit te pakken, de consument binnen te halen en aan zich te binden.'

Foto's: Floris Heuer

Stijging aantal bezoekers Horecava 2020

Op de 64e editie van de Horecava, die vorige week maandag tot en met donderdag plaatsvond, werd in totaal door 75.000 foodservice professionals bezocht. Dit is een groei van ruim 6 procent ten opzichte van 2019. Het aantal bedrijven dat de horecabeurs heeft bezocht, is gestegen met 9 procent. Dit ligt in de lijn met het stijgende aantal horecaondernemers in Nederland.

Willem-Pie vegan Bakery verdriedubbelt slagkracht

Willem-Pie vegan Bakery verdriedubbelt slagkracht

Op het voormalige adres van bakkerij en patisserie Bakkerij Schouten in Amsterdam Slotervaart opent maandag 25 november de 100 procent plantaardige Willem-Pie Bakery. Met deze grotere bakkerij en productiekeuken zet Willem-Pie de traditie van kwalitatief gebak voort, maar speelt zij tegelijkertijd in op de groeiende vraag naar plantaardige alternatieven.