Alles over Voedseltransitie

Máxima bezoekt de diverse partners van Foodvalley. Foto's: Foodvalley
Upcyclen wordt het nieuwe normaal: Foodvalley benadrukt urgentie in...

'Tegen 2050 moet het voedselsysteem wereldwijd voedselzekerheid bieden voor 10 miljard mensen. Dit kan worden bereikt door voedsel- en energieverspilling te verminderen en meer voedingsstoffen te halen uit reststromen uit de agrarische en voedselproducerende sector.'

Foto: Kadir van Lohuizen
Interessante VPRO-serie over de herkomst en footprint van food

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in een 4-delige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord. Maandag 15 april: China.

Nieuwe verliefdheid kan brood- en graanconsumptie aanwakkeren
Nieuwe verliefdheid kan brood- en graanconsumptie aanwakkeren

De consumentenliefde voor brood (en graan) neemt toe, maar kan nog wel een zetje gebruiken. De bakkersbranche staat voor die nobele taak. Met graan heeft ze een prachtig basisproduct in handen.

Foto's: Cano-Ela
Start-up ontdekt de potentie van koolzaad, ook voor de bakkerij

Start-up Cano-Ela gebruikt water om diverse componenten uit koolzaad te halen. Dit levert olie, vezels en eiwitten van koolzaadolie op, die gebruikt kunnen worden in voedingsmiddelen. Ook in de bakkerij. 'De potentie van koolzaad wordt onderschat', zegt ontwikkelaar Juliana Romero Guzmán.

Als de intensieve veeteelt minder belangrijk wordt, zal er minder stikstof worden geproduceerd door de landbouwsector.
Duurzame boeren nemen initiatief om landbouwcrisis op te lossen: geen...

Een groep van vier organisaties die duurzame boeren vertegenwoordigen, heeft een plan geschreven hoe de landbouwcrisis op te lossen. Aan het plan zijn zo'n 2500 boeren verbonden, schrijft dagblad Trouw.

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in
5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

Ook in 2021 had de coronacrisis een grote invloed op consumenten en de voedingsindustrie. De crisis leidt tot andere prioriteiten en behoeften. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2022?