Alles over Volkoren

Brood van gewone (brood)tarwe, spelt en emmer bereid met gist of met zuurdesem (ZD). Zie nadere uitleg verderop in dit artikel.

Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag term volkoren niet claimen'

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag term volkoren niet...

Volkorenproducten mogen alleen zo heten als al het gebruikte meel is gemaakt van hele graankorrel. De NVWA onderzocht 190 volkorenproducten van 7 grote supermarktketens. De organisatie controleerde of de volkorenclaim terecht was. Bij een kwart van de producten mocht dat niet.

Trendrapport 2024: 'Interesse voor vak trekt aan, brood heeft goed imago'

Trendrapport 2024: 'Interesse voor vak trekt aan, brood heeft goed...

De jongste update van het Trendrapport voor de Bakkerijsector laat zien dat er in 2024 geen grote veranderingen in de afzet van kilo's brood plaatsvinden. Het opvallendst is dat het goed is gesteld met het imago van brood en dat de belangstelling voor het bakkersvak aantrekt.

Brood zit aan de goede kant: 'Betaalbaar pakketje voedingsstoffen'

Brood zit aan de goede kant: 'Betaalbaar pakketje voedingsstoffen'

Hoe vertel je op de juiste manier het verhaal over brood als een gezond, duurzaam, eiwitrijk, plantaardig en betaalbaar product? Op die vraag geven kenners van de markt antwoord, ter afsluiting van de tweede EU-campagne Brood, Goed Verhaal. 'Het imago van brood is positief op dit moment.'

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Het college over 'Well on wheat', dat Fred Brouns in 2018 uitsprak voor Universiteit van Nederland, is destijds in uitgebreidere versie uitgeschreven onder de titel 'Zorgen over onze gezondheid, granen en ons dagelijks brood'. Hier een verkorte weergave.

Het zit tussen de oren: 'Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?'

Het zit tussen de oren: 'Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?'

Tweederde van de Nederlanders geeft aan brood op kleur uit te kiezen. En 29% van hen is het eens met de stelling 'hoe donkerder het brood, hoe gezonder', terwijl de kleur niet bepalend is voor de ingrediënten en voedingswaarde. Hoe krijg je het goede verhaal bij de consument tussen de oren? De Week van het Brood is een moment om erop in te haken.

Niet alleen is de bestaande kennis over volkoren gebundeld, maar kwam er vanuit zowel de sprekers als het publiek veel waardevolle input.
Foto's: Koos Groenewold

Uitkomsten 'Blik op Volkoren' blijven niet op de plank liggen, NBC...

De sessie Blik op Volkoren biedt bakkers goede kansen om de Nederlandse consument te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Initiatiefnemer NBC neemt het voortouw en komt met een plan dat begin volgend jaar in de Week van het Brood wordt gelanceerd.

Hoe krijg je de consument zover méér volkoren te eten? 'Blik op Volkoren' inventariseert de ideeën

Hoe krijg je de consument zover méér volkoren te eten? 'Blik op...

Vooropgesteld: volkoren is veruit het gezondste en vezelrijkste brood dat de consument tot zich kan nemen. Een weldaad voor lichaam en geest, dat zich mag meten met groente en fruit. Moeilijkheid: gezondheid motiveert veel consumenten wél volkoren te eten, maar voor een andere groep juist reden om dat niet te doen. Hoe is die paradox te doorbreken? En hoe zet je de consument ertoe aan méér volkoren te gaan eten? In Denemarken is dat gelukt, getuige bijgaande video.

Promotiemateriaal Week van het Brood te bestellen

Promotiemateriaal Week van het Brood te bestellen

Bakkers die willen meedoen aan de Week van het Brood 2023 kunnen hun gratis promotiemateriaal nu bestellen.

Voorbereidingen voor een ontbijt op Basisschool de Vlieger in Hoensbroek. De school verzorgt het ontbijt voor de leerlingen op eigen initiatief.  Het kabinet gaat dit de komende vier maanden op meer scholen initiëren. Foto: ANP/MARCEL VAN HOORN

Burgemeestersontbijt valt samen met €5 miljoen van kabinet voor...

Deze week vindt in 200 gemeenten in Nederland het zogenoemde Burgemeestersontbijt plaats. Burgemeesters en basisschoolleerlingen ontbijten samen op gemeente- en stadshuizen, waarmee het belang van een ontbijt onder de aandacht wordt gebracht. Tegelijkertijd trekt de overheid €5 miljoen uit voor ontbijtvoorzieningen op 500 basisscholen.