Alles over Wageningen UR

Máxima bezoekt de diverse partners van Foodvalley. Foto's: Foodvalley

Upcyclen wordt het nieuwe normaal: Foodvalley benadrukt urgentie in...

'Tegen 2050 moet het voedselsysteem wereldwijd voedselzekerheid bieden voor 10 miljard mensen. Dit kan worden bereikt door voedsel- en energieverspilling te verminderen en meer voedingsstoffen te halen uit reststromen uit de agrarische en voedselproducerende sector.'

Foto's: Cano-Ela

Start-up ontdekt de potentie van koolzaad, ook voor de bakkerij

Start-up Cano-Ela gebruikt water om diverse componenten uit koolzaad te halen. Dit levert olie, vezels en eiwitten van koolzaadolie op, die gebruikt kunnen worden in voedingsmiddelen. Ook in de bakkerij. 'De potentie van koolzaad wordt onderschat', zegt ontwikkelaar Juliana Romero Guzmán.

Louise Fresco (WUR) over verspilling: 'Brood weggooien van een dag oud, come on!'

Louise Fresco (WUR) over verspilling: 'Brood weggooien van een dag...

'Weet je welk product het meest wordt weggegooid? Brood. Omdat mensen niet meer bereid zijn brood van een dag oud te eten. Come on!' Louise Fresco, scheidend bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research over de noodzaak van de aanpak van voedselverspilling in een afscheidsinterview in het FD.

Handzame tool voor suikerreductie in bakkerijbranche

Handzame tool voor suikerreductie in bakkerijbranche

De laatste jaren is suikerreductie en aandacht voor gezondheid nadrukkelijk in de picture gekomen. Ook in de bakkerij-branche. De succesvolle lancering van ontbijtkoek Peijnenburg Zero is misschien wel het meest sprekende voorbeeld. In 2019 is Wageningen Food & Biobased Research een samenwerkingsverband met het ministerie van VWS aangegaan om de bakkerij-industrie verder te helpen. Het resultaat: de lancering van de Wageningen suikerreductie-tool.

Het Rikilt-gebouw. Foto: NVWA

Nieuw lab ter ondersteuning NVWA

Het Wageningen Food Safety Research (WFSR), een nationaal en Europees referentielaboratorium, is deze week officieel geopend. Het instituut moet onder rmeer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) slagvaardiger maken. De organisatie is een samenvoeging van Rikilt Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de NVWA. De nieuwe organisatie is een onderdeel van Wageningen University & Research.

De smaaktest bij de workshop Food Reformulation

Food Reformulation: Experts dagen voedingsindustrie uit

Zo'n 80 professionals uit de bakkerij- en zoetwarenbranche bezochten donderdag 4 april de workshop Food Reformulation. Wageningen Food & Biobased Research organiseerde samen met FNLI de middag ter afsluiting van het project Actieteam Verbeteren Productsamenstelling. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport financierde dit project met als doel het bedrijfsleven te ondersteunen bij het naleven van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, gericht op suiker-, zout- en vetreductie en vezelverrijking. Wageningse experts doen hier al decennia lang onderzoek naar en presenteerden tijdens de workshop een overview van hun kennis.

Foto Shutterstock

WUR belicht herformulering voedingsproducten

Herformulering van voedingsproducten wordt mainstream, met name als het gaat om suikerreductie. Wageningen University & Research presenteert donderdag 4 april een totaaloverzicht van haar kennis over herformulering tijdens de workshop Food Reformulation voor de bakkerij- en zoetwarenbranche.

Food Innovation District - World Food Center

Realisatie World Food Center Experience officieel van start

Nu deze week de gemeente Ede, na eerder de Provincie Gelderland, haar financiële bijdrage heeft vastgesteld, is de realisatie van de World Food Center Experience officieel gestart. Deze educatieve voedselattractie neemt vanaf 2022 jaarlijks naar verwachting 330.000 bezoekers mee op een persoonlijk voedselavontuur. Zo worden zij spelenderwijs bewust van alle aspecten rond ons eten en van de consequenties die samenhangen met de keuze van het dagelijkse eten. Bij de ontwikkeling van de Experience zijn organisaties betrokken uit het bedrijfsleven, de overheid, de wetenschap en het onderwijs.

Boeiende bijeenkomst jarig Genootschap over granen

Boeiende bijeenkomst jarig Genootschap over granen

Graan. Het is de belangrijkste grondstof in de bakkerij. Door in de keten meer grip te krijgen op deze grondstof, kunnen bakkers onderscheidend vermogen creëren. Samenwerken op lokaal niveau met akkerbouwers, daarmee kan je als ondernemer het verschil maken.

Foto: Archief Bakkerswereld

Wageningen ontwikkelt tarwe met 'veilige gluten'

Onderzoekers van de Wageningse Universiteit ontwikkelen tarwe met gluten die veilig zijn voor mensen met coeliakie. Met behulp van de technologie CRISPR-Cas proberen ze het DNA van tarwe zo aan te passen dat de gluten erin veilig worden voor mensen met coeliakie.