Alles over Zoutreductie

De eerste 1000 liter gezuiverd Oosterscheldewater is inmiddels gearriveerd. Foto: Facebook
Minder zout, meer smaak: Edwin Klaasen bakt met gezuiverd...

Bakker Edwin Klaasen van Broodheeren bakt desembrood met gezuiverd Oosterscheldewater. Met deze methode biedt Klaasen een oplossing voor de groeiende vraag naar producten met een lager zoutgehalte. Het gebruik van Oosterscheldewater geeft bovendien een uniek karakter aan zijn brood.

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24
Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten...

Op de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24, eind september in Kortrijk, ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven elkaar. De leveranciers kwamen productontwikkelaars tegemoet op het gebied van grondstofkosten, gezonde voeding, duurzaamheid en innovatieve oplossingen.

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen
Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het instituut stelt enkele criteria bij na een evaluatie. Opvallend is de bijstelling van het suiker- en het zoutcriterium in ontbijtgranen en plantaardige desserts.

Bakkerszout 2.0 opgepikt door landelijke media: nog 4 samenstellingen om uit te kiezen
Bakkerszout 2.0 opgepikt door landelijke media: nog 4 samenstellingen...

In de sector lijkt het wat stil rondom het project Bakkerszout 2.0, maar achter de schermen is het traject in volle gang. Van de 42 zoutsamenstellingen zijn er nog 4 over, die begin maart op smaak zijn getest door consumenten. Inmiddels hebben ook landelijke media het onderwerp ontdekt en weten consumenten dat de bakkerij innoveert met zout.

Klaas Fuite (links) en Jan Toet bespreken kritisch de kansen van een nieuwe zoutsamenstelling voor brood, hier in de winkel van 
Echte Bakker Toet aan de Deventerweg in Apeldoorn.  Foto's: Koos Groenewold
Mag het 'een onsje' minder? Fuite en Toet zien kans én...

Het project Bakkerszout 2.0 krijgt steeds verder vorm. Grootbedrijf en ambacht zien het belang van een gezondere zoutsamenstelling in brood voor samenleving en eigen bedrijf. Sterker nog: het is de verantwoordelijkheid van voedselproducenten om brood gezonder te maken als daar mogelijkheden voor zijn, vinden Klaas Fuite en zijn ambachtelijke collega Jan Toet.

Foto: Puratos
Inspelen op gezondheid? Deze drie bakkers geven tips

Steeds meer consumenten kiezen voor gezonde voeding. Bakkers kunnen meeliften op deze trend. Bijvoorbeeld door het suiker- en zoutgehalte te verlagen, kleinere gebakjes te verkopen en door extra noten en zaden aan het brood toe te voegen. In dit artikel zetten we de belangrijkste leermomenten op een rij.

Foto: Shutterstock
Omgaan met suikerreductie: de haken, ogen én de mogelijkheden

De NVB en FrieslandCampina zetten suikerreductie in gebak op de kaart. Er valt immers gezondheidswinst te behalen bij het terugdringen van suikerconsumptie. Het is geen eenvoudige opgave. Deze haken en ogen én kansen ziet de branche.

Met magnesium verrijkt zout. Beeld: Nedmag
Nedmag lanceert nieuw product voor zoutreductie

Magnesiumproducent Nedmag lanceert een nieuw product onder de merknaam Pure Health & Earth. Hiermee richt de producent zich op zowel zoutreductie in als magnesiumverrijking ván voeding.

Bakkerszout 2.0 verder uitgekristalliseerd: praktijkproeven dit najaar
Bakkerszout 2.0 verder uitgekristalliseerd: praktijkproeven dit najaar

Het project Bakkerszout 2.0 getuigt van verdere volwassenwording van de sector. Doel is natrium in bakkerszout te verlagen en het zout te verrijken met mineralen, die vele malen gunstiger uitpakken voor de menselijke gezondheid. Het project bevindt zich in het stadium van inventarisatie van mogelijk nieuwe samenstellingen. Grondig literatuuronderzoek is inmiddels achter de rug. Dit najaar worden de eerste praktijkproeven verwacht.

Zes tips om het assortiment nóg gezonder te maken
Zes tips om het assortiment nóg gezonder te maken

Gezonde voeding wordt voor consumenten steeds belangrijker. Bakkers kunnen hier onder meer op inspelen met vezelrijke producten, door minder suiker en zout toe te voegen, kleinere porties te hanteren en bijvoorbeeld producten voor speciale doelgroepen te ontwikkelen, zoals glutenvrij en plantaardig. In dit artikel geven diverse leveranciers tips om het bakkersassortiment nóg gezonder te maken.