Van Delft Biscuits
Aantal bakkerijen in Amsterdam groeit hard
In Amsterdam steeg het aantal bakkers in de afgelopen tien jaar flink. In plaats van 65 zijn er nu 111 zaken. Dat is een groei van zo'n 70 procent.
In Amsterdam steeg het aantal bakkers in de afgelopen tien jaar flink. In plaats van 65 zijn er nu 111 zaken. Dat is een groei van zo'n 70 procent.
Wat is de invloed van graansoorten op de kwaliteit en smaak van desembrood? Hoe maak je de lekkerste desem? En wat is jouw specifieke desem-DNA? Bakkerswereld ontdekte het samen met The Bakery Society, op bezoek bij de Hogeschool Leiden.
'Desembrood is een mooie kans voor ambachtelijke bakkers, het hoeft niet per se als desembrood verkocht te worden, dat is een kwestie van mindset.' Die boodschap geeft productmanager Jan Willem Groen af tijdens een bezoek van Bakkerswereld aan het Center for Bread Flavour van Puratos, in het Belgische Sankt Vith. Ontdek de vele voordelen van desem.
Maurice Rommers heeft een bijzondere carrièreswitch gemaakt. De voormalig operazanger heeft half juli Bakkerij Amadeus geopend in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Hij verkoopt zuurdesembrood en ander huisgemaakt lekkers.
Van bakker tot akker. Samenwerking in de lokale keten is de trend van dit moment. Net als het verwerken van oude granen. Dat is koren op de molen van een aantal Achterhoekse bakkers, zoals Bakkerij Dick ten Broeke in Lochem. Dochter Anna maakt er Achterhoeks Pompoenbrood van.
Onderzoek naar de samenstelling van zuurdesemstarters laat zien dat met name azijnzuurbacteriën zorgen voor de grote variatie in smaak- en geurstoffen in zuurdesem. Wetenschappers van Artis-Micropia staken hun licht op bij Baking Lab in Amsterdam.
Drie Utrechtse horecaondernemers bundelen de komende periode hun krachten om sterker te staan in de anderhalvemetersamenleving. Kaffeetaria gaat ruimte bieden aan restaurant Rabarber en bakkerij Kontjes & Sneetjes.
Mama Madina's glutenvrij zuurdesembrood en Dough-to-go zijn uitgeroepen tot 'Lekkerste product van 2018' van de Amsterdam Food Pitch. De makers ontvangen een geldbedrag van €1.500, hun producten worden gepresenteerd tijdens de Horecava 2019.
Als bakker wil je je klanten continu verrassen. Maar waar haal je de creativiteit vandaan? "Bakkers kunnen veel inspiratie halen uit de wereldwijde trends", zegt Stephane Milluy, general manager bij AB Mauri. "Want wat nu populair is in Amerika, waait gegarandeerd een keer over naar Nederland." AB Mauri schetst hier de wereldwijde trends die ook voor Nederland belangrijk zijn. En ter inspiratie zetten zij de beste introducties uit de hele wereld op een rij.
Als oprichter van de enige zuurdesembibliotheek ter wereld, is Puratos altijd op zoek naar nieuwe en bijzondere zuurdesems. Maar van de 100 desems is er maar één afkomstig uit Nederland. Puratos roept Nederlandse bakkers op hun desem te registreren.