De voormalig hoofdredacteur (69) is een sociaal betrokken mens en heeft zich jarenlang ingespannen voor de samenleving.
Als jonge bakker kreeg hij last van meelallergie en maakte zodoende een switch in zijn carrière richting de vakbladjournalistiek. Van aankomend redacteur en redacteur werkte hij zich op tot hoofdredacteur van Bakkerswereld. Later werd hij ook hoofdredacteur van Vismagazine, Snackkoerier en Vleesmagazine.
Bakkerijmuseum Hattem
Eveneens op het vlak van de bakkerij spande hij zich in om het gedachte- en cultureel erfgoed van de brood- en banketbakkerij te waarborgen. De van oorsprong Brabander nam zitting in het bestuur van het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem, wat hij 25 jaar bleef doen. Door het samenvoegen van de collectie uit de broodbakkerij en de banketcollectie die destijds was ondergebracht in één van de paviljoens van De Flevohof (nu Walibi), ontstond de grootste collectie op bakkerijgebied. Het lukte het museum bovendien om als eerste Gelders museum een officiële museumregistratie te krijgen.
Sociaal betrokken
Ook op sociaal vlak deed Leijten van zich spreken. Als bevlogen CDA-politicus was hij voorzitter van de lokale CDA-afdeling in zijn woonplaats Wehl, nog voordat Wehl fuseerde met Doetinchem.
Met zijn inzet voor de St. Martinus-parochie in Wehl en de fusieparochie die daaruit is ontstaan, de Heilige Gabriël-parochie, wist hij maandag eveneens respect af te dwingen bij de burgemeester van Doetinchem, Mark Boumans. 'Deze onderscheiding krijg je niet zomaar, maar vanwege je lokale betrokkenheid met de dingen die ertoe doen', sprak Boumans.
Binnen de parochie was hij 30 jaar redacteur van het kerkblad de Echo. Van de Parochiële Caritas-instelling (de vroegere armenzorg) van de Heilige Gabriël, is Leijten nog altijd voorzitter.
Waar Harrie Leijten eveneens om bekendstaat is zijn grote kennis over zijn grote voorbeeld John F. Kennedy. Velen kennen zijn talloze rondleidingen in zijn eigen John F. Kennedy-museum in Wehl en de vele spreekbeurten over Kennedy. Diens dood in 1963 intrigeert en puzzelt Leijten nog altijd.
Koning Willem Alexander heeft het vanwege deze totale staat van dienst en Leijtens onbesproken gedrag zodoende behaagd hem deze onderscheiding toe te kennen. Die werd hem opgespeld door echtgenote Ans Leijten, omdat burgemeester Boumans dit vanwege de coronamaatregelen niet zelf kon doen. Ans ontving bloemen van de burgervader. 'Bedankt dat je hem hebt willen uitlenen aan de samenleving', besloot Boumans.
'Behoorlijk overdonderd'
Leijten zelf was maandagmiddag op het stadshuis van Doetinchem redelijk nuchter toen hij de versierselen kreeg opgespeld. 'Maar toen ik rond 13 uur door de burgemeester werd opgebeld om naar het stadshuis te komen, was ik toch wel behoorlijk overdonderd', sprak hij het twintigtal genodigden toe. Vervolgens bescheiden en toch altijd weer met een link naar die geliefde bakkerij: 'Ik dacht: waarom krijg ik nou een lintje? Het is toch allemaal maar kruimelwerk wat ik heb gedaan. Maar er is een Fries gezegde en dat luidt: vele kruimels maken ook een brood. Dit totaal is waarom ik deze onderscheiding krijg.'