Door het koude voorjaar moest fruitleverancier Prestige Fruit twee weken langer wachten op de blauwe bes van eigen bodem. 'Maar dat is de blauwe bes zeker waard', aldus het bedrijf. Tot oktober zijn de bessen beschikbaar en kunnen (banket)bakkers hun klanten met dit smaakvolle superfood van eigen bodem verwennen.
Superfood van eigen bodem
De blauwe bes is namelijk niet alleen vol van smaak, maar ook vol met vezels en antioxidanten. Daarmee is het fruit helemaal toekomstbestendig, zegt toppatissier Jurgen Koens.
'De focus ligt steeds meer op gezonde voeding. Daar moeten we in de patisserie ook iets mee. Een allergeenvrij en plantaardig assortiment speelt in op die vraag. Verminder het gebruik van dierlijke eiwitten en vergroot de voedingswaarde met een ingrediënt zoals de blauwe bes.'
Vegan blauwebessentartelette
Koens maakte met de blauwe bes een vegan tartelette, waarvan hij het recept deelt op de site van Prestige Fruit. Een Sablé-deeg voor de tartelette, gevuld met citruscrème en blauwebessenmousse, afgewerkt met een spiegel van rode bes. Klik hier voor het volledige recept.
Geheim van de teler
De bessen worden geteeld door de Brabantse telers Christian en Anja van Grotel. De planten staan bij Van Grotel in Nuenen op zogenoemde ruggen van turf en veen dat wordt gemixt met houtsnippers. Dankzij de houtsnippers houden de bessen het vocht beter vast.