Succesvolle Startersdag helpt diverse groep ondernemers op weg

Succesvolle Startersdag helpt diverse groep ondernemers op weg

De Startersdag die de NBOV met Bakery Institute en Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij op woensdag 30 maart organiseerde, heeft een diverse groep ondernemers flink op weg geholpen. Tijdens de succesvolle middag bij Bakery Institute in Zaandam kwamen allerlei kanten van het (beginnende) ondernemen aan bod.

De belangstelling voor de Startersdag was groot: zo’n dertig deelnemers kwamen naar Zaandam. De middag opende met een interview met NBOV-voorzitter Arend Kisteman, om een inkijkje te geven in de dagelijkse praktijk van een ondernemer. Daarna gingen de deelnemers in drie groepen aan de slag.

Doel was vooral om ze uit te dagen. Hans Heiloo en Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute wisselden met deelnemers van gedachten over concept en doelstelling van je onderneming, terwijl Jantien Pronk van De bakker van Hoorn vertelde hoe zij na de opleiding bij Bakery Institute haar eigen bedrijf startte. NBOV-bedrijfsadviseurs Jaap van der Ham en Stef Hoogveldt namen de deelnemers mee in ‘De slimste starter’, een quiz waarin serieuze onderwerpen speels en met humor aan de orde kwamen.

Dé starter bestaat niet

‘Deze Startersdag laat zien dat dé starter niet bestaat’, concludeerden de organisatoren. ‘De deelnemersgroep was zeer divers van samenstelling. Er waren oriënterende deelnemers die nu in een andere branche werken, starters met de nodige vakkennis die al bakken vanuit hun huis of schuur en ambitie hebben om door te groeien, ervaren ondernemers voor wie de bakkerijbranche nieuw terrein is en starters die bij verschillende bedrijven meelopen om te ontdekken wat bij hen past. Tot slot waren er meerdere bakkerijmedewerkers met concrete plannen om een bedrijf over te nemen.’

Tamara Hoogerwaard en Arend Kisteman openen de startersdag. 
Foto: BI
Tamara Hoogerwaard en Arend Kisteman openen de startersdag. Foto: BI

Inspiratie geven

Het zou volgens Tamara Hoogerwaard, directeur van Bakery Institute, zomaar kunnen dat deelnemers met meer vragen vertrokken dan waarmee ze zijn gekomen. ‘We willen ze kritisch bevragen op hun ideeën en ze inspiratie geven van ondernemers die hen al zijn voorgegaan. Vrijwel elke vraag is al eens eerder gesteld, dus geen zorgen: er komen ook antwoorden.’ Een deelnemer beaamde dat: ‘Er komen nu weer veel vervolgvragen op. Daar ga ik thuis nog eens goed over nadenken.’

Ondernemers kunnen met deze en andere startersvragen altijd terecht bij de NBOV, benadrukken Jaap van der Ham en Stef Hoogveldt. ‘Ben je zelf ook starter, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen je, samen met Bakery Institute en Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij, helpen om een goede basis te leggen.’

Het zou volgens Tamara Hoogerwaard, directeur van Bakery Institute, zomaar kunnen dat deelnemers met meer vragen vertrokken dan waarmee ze zijn gekomen. 'Ook daarop komen antwoorden.'
Het zou volgens Tamara Hoogerwaard, directeur van Bakery Institute, zomaar kunnen dat deelnemers met meer vragen vertrokken dan waarmee ze zijn gekomen. 'Ook daarop komen antwoorden.'
Wendy Noordzij

Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Wendy Noordzij (1976) startte haar journalistieke carrière bij het Sneeker Nieuwsblad. Ze heeft een rijke ervaring in het verslaan van regionaal nieuws en in de vakbladensector. Bij de komst van haar twee kinderen heeft ze zichzelf gevestigd als freelancer.

Vanuit haar eenmanszaak RedactieVisie schrijft ze artikelen voor diverse media. Sinds 2012 is zij vaste freelancer voor Bakkerswereld. Wendy vindt het geweldig om over food te schrijven en ondernemers te interviewen. ‘Hun passie en gedrevenheid inspireren mij elke dag weer.’

Foto's: Bakery Institute

Wereldkampioen Bordas over de toekomst van patisserie: gezonder,...

Wereldkampioen patisserie Jordi Bordas bracht vorige week een bezoek aan Bakery Institute voor een driedaagse masterclass en demonstratie. Bordas heeft een vooruitstrevende visie op de toekomst van de patisserie met een product dat voldoet aan zijn drie kernwaarden: gezonder, lichter en smaakvoller.

Foto's: Firda

Waarom slinkt het aantal bakkerijstudenten bij Firda in Leeuwarden...

Ondanks een dalende lijn van het landelijk aantal bakkerijstudenten blijft dit aantal bij de brood- en banketopleidingen van Firda in Leeuwarden stabiel. Het geheim lijkt hem te zitten in de organisatiestructuur.

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles hoeft foutloos te zijn'

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles...

Sinds dit studiejaar is Meesterpatissier en Meesterkok Rudolph van Veen ambassadeur van de opleidingen Brood & Banket van het ROC van Amsterdam. Gisteren gaf hij zijn eerste gastles. Naast kennis over de verschillende technieken deelde hij ook levenslessen: 'Als het eindresultaat niet perfect is, strooi er dan extra poedersuiker over. Of: geef er een eigen draai aan en zeg dat het zo de bedoeling was.'

Foto: Shutterstock

Grondstoffen: wat moet jij als bakker weten?

Meel, suiker, boter, eieren, cacao en zaden zijn je dagelijkse ingrediënten in de bakkerij. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal voordat deze grondstoffen bij jou op de plank staan? Wat bepaalt de prijs van die zak bloem of de roomboter die jij nodig hebt om jouw klanten tevreden te stellen?