De belangstelling voor de Startersdag was groot: zo’n dertig deelnemers kwamen naar Zaandam. De middag opende met een interview met NBOV-voorzitter Arend Kisteman, om een inkijkje te geven in de dagelijkse praktijk van een ondernemer. Daarna gingen de deelnemers in drie groepen aan de slag.
Doel was vooral om ze uit te dagen. Hans Heiloo en Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute wisselden met deelnemers van gedachten over concept en doelstelling van je onderneming, terwijl Jantien Pronk van De bakker van Hoorn vertelde hoe zij na de opleiding bij Bakery Institute haar eigen bedrijf startte. NBOV-bedrijfsadviseurs Jaap van der Ham en Stef Hoogveldt namen de deelnemers mee in ‘De slimste starter’, een quiz waarin serieuze onderwerpen speels en met humor aan de orde kwamen.
Dé starter bestaat niet
‘Deze Startersdag laat zien dat dé starter niet bestaat’, concludeerden de organisatoren. ‘De deelnemersgroep was zeer divers van samenstelling. Er waren oriënterende deelnemers die nu in een andere branche werken, starters met de nodige vakkennis die al bakken vanuit hun huis of schuur en ambitie hebben om door te groeien, ervaren ondernemers voor wie de bakkerijbranche nieuw terrein is en starters die bij verschillende bedrijven meelopen om te ontdekken wat bij hen past. Tot slot waren er meerdere bakkerijmedewerkers met concrete plannen om een bedrijf over te nemen.’
Inspiratie geven
Het zou volgens Tamara Hoogerwaard, directeur van Bakery Institute, zomaar kunnen dat deelnemers met meer vragen vertrokken dan waarmee ze zijn gekomen. ‘We willen ze kritisch bevragen op hun ideeën en ze inspiratie geven van ondernemers die hen al zijn voorgegaan. Vrijwel elke vraag is al eens eerder gesteld, dus geen zorgen: er komen ook antwoorden.’ Een deelnemer beaamde dat: ‘Er komen nu weer veel vervolgvragen op. Daar ga ik thuis nog eens goed over nadenken.’
Ondernemers kunnen met deze en andere startersvragen altijd terecht bij de NBOV, benadrukken Jaap van der Ham en Stef Hoogveldt. ‘Ben je zelf ook starter, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen je, samen met Bakery Institute en Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij, helpen om een goede basis te leggen.’