Suncom Energy is een Nederlandse, duurzame start-up. De techniek van zonthermie kon tot nu toe alleen grootschalig toegepast worden in centrales van honderden megawatt en met gigantische investeringen.
De start-up heeft de techniek beschikbaar weten te maken voor kleinschaliger gebruik. Daaronder vallen ook bakkerijen, naar verwachting vooral de middengrote en grotere.
Eerste bakkerij in 2023
Oprichter en directeur van Suncom Energy, Henk Arntz, is momenteel in gesprek met een grootbedrijf in de bakkerij, waar mogelijk de eerste zonnecellen in 2023 gebouwd gaan worden. 'Het gaat dan eerst nog om cellen waarmee we bijvoorbeeld de afwasmachines van warmte kunnen voorzien. Vanaf 2024 kunnen we opschalen en kunnen we ovens die bakken op 180 tot zo'n 240℃ heel makkelijk voorzien van warmte.'
De start-up ondernemer begon drie jaar geleden op zijn zolderkamer met zijn bedrijf. 'In had geen idee dat het zo'n vlucht zou nemen, met de huidige energieproblematiek is het begrijpelijk. De warmtevraag is enorm veranderd. Deze techniek is veel goedkoper dan zonnepanelen.'
Effectief en goedkoop
Bij zonthermie-technologie voor warmte (CSP: concentrated solar power) is de efficiëntie drie keer hoger dan zonnecellen, die direct elektriciteit opwekken. De kracht van de zon wordt meer dan 100 keer vermenigvuldigd.
De energiekosten in bedrijven kunnen hierdoor dalen tot 70 procent. De warmte wordt opgeslagen in een warmtebatterij, waaruit op minder zonnige dagen geput kan worden. Arntz: 'We kunnen van de lente tot en met de herfst overbruggen. Alleen in de winter is de opslag dan niet voldoende.'
Schoner en groen
CSP is ontwikkeld om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast biedt het een betaalbaar alternatief tegen exploderende energietarieven.
Een ander voordeel is dat de voor de bouw van zonnecellen alleen staal, glas en een beetje aluminium nodig is, wat een stuk milieuvriendelijker is dan de huidige zonnepanelen.
Bakkerijen, kassen, voedselverwerkende industrie krijgen hiermee zodoende ook toegang tot deze technologie. De Utrechtse start-up heeft recentelijk €2 miljoen euro groeigeld opgehaald en is klaar om de eerste installaties te produceren.
De techniek
De ontwikkeling naar kleinere installaties voor veel lagere financiële lasten maakt CSP aantrekkelijk voor een veel bredere markt. De technologie maakt gebruik van parabolische spiegels met een breedte van slechts 2 meter, beduidend kleiner dan traditionele CSP-technologie.
Arntz: 'De crux zit ‘m in de speciale buis in het brandpunt van de spiegels, de zogenaamde receiver. Hierdoor wordt vloeistof gepompt, die wordt verhit door de geconcentreerde zon. Door het speciale ontwerp van de receiver kunnen temperaturen tot wel 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij.'
De technologie kan ook 24 uur per dag groene elektriciteit leveren variërend van 60 kWe tot 5 MWe. Arntz schat de totale potentiële markt voor zijn CSP-technologie wereldwijd op ruim €1.000 miljard.