Hartig broodje met zachtzoete afbeet: roomkaas-brioche van het BT

Hartig broodje met zachtzoete afbeet: roomkaas-brioche van het BT
Pittige roomkaas brioche

Het koffiebroodje is een Nederlandse klassieker. Voor de International Bakery Cup 2023 koos het Boulangerie Team om de smaak en uitstraling ervan te veranderen, maar het model te behouden.

Door een pikantje in de roomkaas te verwerken in deze pittige roomkaas-brioche is dit product een lekker hartig broodje geworden, met een zachtzoete afbeet.

Hoeveelheid

Dit recept is goed voor 15 brioche-broodjes van 80-100 gram.

Ingrediënten

Zetsel
Eitwitrijke bloem 30% - 177 gram
Melk 30%; 177 gram
Gist 5%; 29,5 gram

Resterend deeg

Eiwitrijke bloem 70%; 415 gram
Zout 2%; 11,5 gram
Honing 5%; 29,5 gram
Kristalsuiker 5%; 29,5 gram
Heel ei 30%; 177 gram
Boter 50%; 295 gram

Totaal 227%; 1340 gram

Deeg oranje kleuren, afwegen en plat in plastic in de koelkast leggen.

Pittige roomkaas
Roomkaas: 375 gram
Pittige marinade: 25 gram

Werkwijze

Nodig: hoge ring van 10 cm diameter.

  • Weeg 2 stukken af van 670 gram;
  • Kleur 1 stuk deeg oranje met kleurstof;
  • 2 kleuren op elkaar uitrollen en goed terugkoelen;
  • Uitrollen tot een plak van 50x45 cm op 3 mm;
  • 400 gram pittige roomkaas op het deeg uitsmeren;
  • Stevig oprollen als koffiebroodje en in stukken snijden van 3 cm (ca. 80 gram);
  • Rijzen: ± 60/70 minuten;
  • Bakken: 200 ⁰C kap, 180 ⁰C vloer, gedurende ± 12-14 minuten;
  • Afwerken.
Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.