Gratis stickers voor deelname Verspillingsvrije Week

Gratis stickers voor deelname Verspillingsvrije Week

De week van 11 tot en met 17 september staat volop in het teken van het tegengaan van verspilling. Ook ambachtelijke bakkers kunnen hieraan deelnemen. Het NBC verstrekt gratis nudge-stickers.

In Nederland worden dagelijks veel te veel broden gebakken. Tegelijkertijd gooien consumenten brood nog al te gemakkelijk weg. In de Verspillingsvrije Week wordt hierop extra de aandacht gevestigd.

NBC

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft nudge-stickers ontwikkeld, waarmee consumenten op een vriendelijke manier 'in de juiste richting' worden geduwd. De stichting verspreidt de stickers bij industriële bakkerijen.

Het NBC in Wageningen stelt ze ook graag beschikbaar aan ambachtelijke bedrijven. Zo kunnen bakkerij-ondernemers in deze sector hun klanten er tijdens de speciale week ook aan herinneren om ook het laatste sneetje op te eten. De nudge-sticker is bedoeld om te plakken op grootbrood.

De stickers zijn via deze site te bestellen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Bakkerij ’t Kraayennest. Foto: Bart Nijs

Bakkerij 't Kraayennest opent 'Altijd Open-winkel' met automatiek

Bakkerij 't Kraayennest in Beuningen opent een nieuw concept: Bakkerij 't Kraayennest Altijd Open. Naast de winkel aan het Thorbeckeplein in Beuningen komt er een zelfbedieningswinkel die elke dag van 7 tot 21 uur geopend is. Uit automaten kunnen klanten 'altijd' vers brood of iets lekkers bij de koffie halen.

Foto: Distrifood

Er wordt nog net zoveel brood en banket verspild in de supermarkt als...

Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62% van al het voedsel dat werd aangeboden. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling met 17,4% gedaald. Het aandeel brood, afbakbrood en banket is met 7,8% gelijk gebleven ten opzichte van 2020.

De Tweedekanswinkel van Bakker van Maanen

Een succesvol verkooppunt openen voor overgebleven brood? Dat kan met...

Na de positieve reacties op de eerste Tweedekanswinkel in Katwijk, heeft Bakker van Maanen enkele maanden geleden een tweede vestiging geopend in Leiden. Ook voor andere bakkerijen biedt het aanbieden van overgebleven producten kansen, aldus Laura van Duijn van Bakker Van Maanen. Hiervoor heeft ze vier tips.

Circulaire broodjes van Bakkerij 't Kraayennest. Foto: Bart Nijs

Deze vier stappen hanteert 't Kraayennest om volledig circulair te...

Bij Bakkerij 't Kraayennest is er nagenoeg geen voedselverspilling meer. Dat levert het bedrijf een unique selling point op. Harry van Kraaij en René Brueren vertellen in dit artikel welke vier belangrijke stappen zij daarvoor hebben genomen en hopen dat collega's hun voorbeeld volgen.