'Troonrede 2024 en immigratie'

'Troonrede 2024 en immigratie'

Hét onderwerp dat op dit moment centraal in de belangstelling van miljoenen Nederlanders staat, is immigratie. Zo ook in de Troonrede en de daaropvolgende politieke beschouwingen.

Sommige partijen zijn van mening dat de hoogte van de immigratie tot een onverantwoord niveau is gestegen (de werkelijkheid is dat de absolute migratie tot op heden in 2024 aan het dalen is ten opzichte van 2023). Andere partijen wijzen op de meerwaarde van immigratie. In het bijzonder van arbeidsimmigratie en kennisimmigratie.

Vergrijzing en ontgroening

Voor de bakkerijsector is dit een zeer belangrijk onderwerp. Door de demografische ontwikkeling in het land en de bakkerijsector (vergrijzing) en de lagere instroom van jongeren op de arbeidsmarkt (ontgroening) heeft de bakkerij te maken met personele tekorten. Bovendien geeft een steeds groter percentage van de jongeren er de voorkeur aan om in dienstverlenende bedrijven et cetera te gaan werken in plaats van in een productieomgeving.

Wij zijn gebaat zijn bij continuïteit ”

De tekorten die hierdoor (zijn) ontstaan, worden ingevuld door arbeidsmigranten uit Europese landen. Vandaar dat dit onderwerp ook bij industriële bakkerijen speelt en wij gebaat zijn bij continuïteit wat betreft het aantrekken van arbeidsmigranten.

Robotisering

Naar aanleiding van de Troonrede gaf VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen aan dat het een goede zaak zou zijn om investeringen in automatisering en robotisering extra te stimuleren om daarmee het aantal arbeidsmigranten in de diverse sectoren van de Nederlandse economie te verminderen of zelfs uit te sluiten.

Hoewel ik de algemene lijn van verregaande automatisering en robotisering graag onderschrijf, is het uitsluiten van arbeidsmigranten voor de bakkerijsector een groot probleem. Gezien de complexiteit van de branche is het productieproces binnen industriële bakkerijen (24/7 produceren en vervoeren van brood naar elke supermarkt in Nederland) dermate arbeidsintensief dat continue aanwezigheid van (eigen en uitzend) personeel noodzakelijk is.

Het uitsluiten van arbeidsmigranten is een groot probleem”

De eerder genoemde demografische ontwikkelingen en de persoonlijke voorkeur van jongeren om al dan niet in volcontinu bedrijfstakken te gaan werken, maken dat arbeidsmigranten een essentieel en zeer gewaardeerd onderdeel zijn van het medewerkersbestand in de industriële bakkerij: medewerkers die dagdagelijks en met veel plezier het heerlijke brood en banket maken voor de 18 miljoen Nederlanders die Nederland inmiddels rijk is.

Wim Kannegieter

Wim Kannegieter

NVB-directeur