De presentatie is in handen van Ivo van Dijkhuizen (Pakhuis Marketing) en Anne Mieke Ravenshorst (Bakkerswereld), die de sprekers uitdaagden verder te kijken dan de gangbare opvattingen. Eén van de kernvragen: hoe kan de bakkerijsector zijn imago versterken en hoe kunnen ambacht en industrie elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren?
Samenwerken in plaats van klagen
Volgens Tamara Hoogerwaard is de gezamenlijke toekomst van ambacht en industrie een gegeven en kunnen beide partijen elkaar in hun waarde laten. ‘Ambachtelijke bakkers moeten stoppen met het Calimero-syndroom: het idee dat ze altijd tegen de supermarkt moeten opboksen. Dat is niet de kracht van het ambacht. Een goede bakker onderscheidt zich met vakmanschap, pure grondstoffen en beleving,’ stelt ze.
Ambachtelijke bakkers moeten stoppen met het Calimero-syndroom”
Wim Kannegieter ziet zeker kansen voor samenwerking, vooral op het gebied van communicatie en productinnovatie. ‘We zijn te veel geneigd om de verschillen te benadrukken, terwijl we veel meer gemeen hebben dan we denken. De industrie heeft de schaal om een breed publiek te bereiken, maar het ambacht is het uithangbord van de sector. We moeten het positieve verhaal over brood en gezondheid veel beter uitdragen.’
Het imago van de bakker: tijd voor trots
Een belangrijk thema in de podcast is het imago van het beroep van bakker. Hoogerwaard merkt op dat het hip is om barista te zijn, maar dat bakker zijn minder aanzien heeft. Waarom bijvoorbeeld, stralen Meesters Patissier en Boulanger vakmanschap en trots uit, terwijl veel bakkers zich nog verschuilen in hun bakkerij? 'Een bakker zou zich net zo zelfverzekerd moeten presenteren als een chef-kok.’
We zijn op de goede weg, maar we moeten nog meer laten zien hoe mooi dit vak is”
Volgens Kannegieter zijn er al stappen gezet om het vak aantrekkelijker te maken, zoals met het in het leven roepen van de titels Meester Boulanger en Meester Patissier. ‘We zijn op de goede weg, maar we moeten nog meer laten zien hoe mooi dit vak is.’
De toekomst: innovatie en samenwerking
Hoe ziet de bakkerijsector er over tien jaar uit? Kannegieter verwacht dat het ambacht een belangrijke rol blijft spelen in innovatie. Wat zou er (worst-case-scenario) gebeuren als het ambacht zou verdwijnen? ‘Als het ambacht verdwijnt, verliezen we creativiteit en vernieuwing. Dan krijgen we een fantasieloos landschap, zonder innovatie', is zijn overtuiging.
Hoogerwaard roept ambachtelijke bakkers op om minder in problemen en meer in kansen te denken. ‘Ga niet alleen in je bakkerij staan, maar zoek elkaar op, deel kennis en inspireer elkaar. Je wint niets door te klagen over de supermarkt of industrie; zet je eigen kracht in en vertel een positief verhaal. Ook op verjaardagen: welk verhaal vertel je daar over je vak?'
Borst vooruit: trots op het vak
De podcast sluit af met een duidelijke boodschap: ‘Borst vooruit, wees trots op de sector waarin je werkt,’ aldus de presentatoren. Ambacht en industrie hoeven geen concurrenten te zijn, maar kunnen elkaar juist versterken.
Wil je zelf een mening vormen over de toekomst van de bakkerijsector? Luister dan naar deze aflevering van Kletskoek!
