Podcast Kletskoek 1: Is er een gezamenlijke toekomst voor ambacht en industrie?

Podcast Kletskoek 1: Is er een gezamenlijke toekomst voor ambacht en industrie?

In de podcast Kletskoek worden op Bakkersvak actuele zaken in de bakkerijsector besproken. In deze eerste aflevering gaan Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute met elkaar in gesprek over de verhouding tussen ambacht en industrie. Hebben zij een gezamenlijke toekomst of moeten ze elk hun eigen weg bewandelen?

De presentatie is in handen van Ivo van Dijkhuizen (Pakhuis Marketing) en Anne Mieke Ravenshorst (Bakkerswereld), die de sprekers uitdaagden verder te kijken dan de gangbare opvattingen. Eén van de kernvragen: hoe kan de bakkerijsector zijn imago versterken en hoe kunnen ambacht en industrie elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren?

Samenwerken in plaats van klagen

Volgens Tamara Hoogerwaard is de gezamenlijke toekomst van ambacht en industrie een gegeven en kunnen beide partijen elkaar in hun waarde laten. ‘Ambachtelijke bakkers moeten stoppen met het Calimero-syndroom: het idee dat ze altijd tegen de supermarkt moeten opboksen. Dat is niet de kracht van het ambacht. Een goede bakker onderscheidt zich met vakmanschap, pure grondstoffen en beleving,’ stelt ze.

Ambachtelijke bakkers moeten stoppen met het Calimero-syndroom”
— Tamara Hoogerwaard, Bakery Institute

Wim Kannegieter ziet zeker kansen voor samenwerking, vooral op het gebied van communicatie en productinnovatie. ‘We zijn te veel geneigd om de verschillen te benadrukken, terwijl we veel meer gemeen hebben dan we denken. De industrie heeft de schaal om een breed publiek te bereiken, maar het ambacht is het uithangbord van de sector. We moeten het positieve verhaal over brood en gezondheid veel beter uitdragen.’

Het imago van de bakker: tijd voor trots

Een belangrijk thema in de podcast is het imago van het beroep van bakker. Hoogerwaard merkt op dat het hip is om barista te zijn, maar dat bakker zijn minder aanzien heeft. Waarom bijvoorbeeld, stralen Meesters Patissier en Boulanger vakmanschap en trots uit, terwijl veel bakkers zich nog verschuilen in hun bakkerij? 'Een bakker zou zich net zo zelfverzekerd moeten presenteren als een chef-kok.’

We zijn op de goede weg, maar we moeten nog meer laten zien hoe mooi dit vak is”
— Wim Kannegieter, NVB

Volgens Kannegieter zijn er al stappen gezet om het vak aantrekkelijker te maken, zoals met het in het leven roepen van de titels Meester Boulanger en Meester Patissier. ‘We zijn op de goede weg, maar we moeten nog meer laten zien hoe mooi dit vak is.’

De toekomst: innovatie en samenwerking

Hoe ziet de bakkerijsector er over tien jaar uit? Kannegieter verwacht dat het ambacht een belangrijke rol blijft spelen in innovatie. Wat zou er (worst-case-scenario) gebeuren als het ambacht zou verdwijnen? ‘Als het ambacht verdwijnt, verliezen we creativiteit en vernieuwing. Dan krijgen we een fantasieloos landschap, zonder innovatie', is zijn overtuiging.

Hoogerwaard roept ambachtelijke bakkers op om minder in problemen en meer in kansen te denken. ‘Ga niet alleen in je bakkerij staan, maar zoek elkaar op, deel kennis en inspireer elkaar. Je wint niets door te klagen over de supermarkt of industrie; zet je eigen kracht in en vertel een positief verhaal. Ook op verjaardagen: welk verhaal vertel je daar over je vak?'

Borst vooruit: trots op het vak

De podcast sluit af met een duidelijke boodschap: ‘Borst vooruit, wees trots op de sector waarin je werkt,’ aldus de presentatoren. Ambacht en industrie hoeven geen concurrenten te zijn, maar kunnen elkaar juist versterken.

Wil je zelf een mening vormen over de toekomst van de bakkerijsector? Luister dan naar deze aflevering van Kletskoek!

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.