Bij Pruvé hebben ze een duidelijke ambitie: ze willen dé tompouceplakkenleverancier zijn. Dit betekent dat het bedrijf continu werkt aan productverbetering en blijft inspelen op de wensen van hun klanten. Pascal de Clippelaar, productontwikkelaar bij Pruvé, speelt hierin een belangrijke rol.
Pascal heeft meer dan 40 jaar ervaring in de bakkerijwereld en begon al als 10-jarig kind bij de bakker uit zijn dorp te helpen. Sindsdien wist hij wat hij later wilde worden en is zijn passie voor brood en gebak ontstaan. Nu zet hij zijn kennis en ervaring in om de perfecte tompouceplak te ontwikkelen.

‘Een tompouceplak is gemaakt van korstdeeg, dat na het bakken die heerlijk krokante laagjes vormt’, legt Pascal uit. ‘De plak moet aan onderzijde vlak zijn, zodat de gele room en fondant mooi en gelijkmatig op kan worden aangebracht.’
Om tot de ideale tompouceplak te komen, bezocht Pascal diverse middel- en grote bakkerijen om hun wensen en eisen te inventariseren. Hij ontdekte dat de plak stevig genoeg moet zijn om gemakkelijk op te pakken en zowel de vulling als de fondant goed te kunnen dragen. Daarnaast mogen de krokante laagjes niet te snel zacht worden en moet de plak precies de juiste dikte hebben voor de beste versheidsbeleving. Tot slot is efficiëntie in de bakkerij essentieel, want bakkers willen graag het aantal handelingen in hun productieproces verminderen.
Kleine aanpassingen, groot effect
Op basis van deze inzichten heeft Pascal samen met het team de tompouceplak geoptimaliseerd. ‘We voeren veranderingen in kleine stapjes door, zodat we precies weten wat werkt’, zegt hij. ‘Dat doen we het liefst direct in de productie, waar de omstandigheden en temperatuur optimaal zijn. We kunnen daarna veel sturen in het recept: zowel receptuur, proces als ook het bakproces spelen een belangrijke rol.’
Het geheim zit dan ook in de combinatie van het juiste aantal lagen, de speciale roomboter, de verhouding boter/deeg en het bakproces. ‘Een goede tompouceplak moet niet alleen lekker zijn, maar ook praktisch in gebruik.’
Een goede tompouceplak moet niet alleen lekker zijn, maar ook praktisch in gebruik”
De voordelen
De vernieuwde tompouceplak is krokant gebakken, waardoor hij direct klaar is voor afwerking en een heerlijke knapperige bite biedt. Dankzij het droog bakproces ontwikkelt de plak een mooi donkerbruine kleur, wat resulteert in een intensere smaak en een langere behoud van de krokantheid, zelfs na afwerking. Dit draagt bij aan een nog langere versheidsbeleving, zodat iedere tompouce optimaal smaakt.

Naast de smaak- en textuurverbeteringen biedt de vernieuwde plak ook aanzienlijke praktische voordelen voor de bakker. Met minder handelingen – doordat vulling en fondant in één keer kunnen worden aangebracht – wordt de productie efficiënter, terwijl elke plak consistent vlak, stevig en perfect van formaat is. Het strakke eindproduct, met strak gesneden zijkanten, zorgt voor een mooi en uniform resultaat. Bovendien levert de vernieuwde tompouceplak een prijsvoordeel op ten opzichte van traditionele stroken, en haal je uit twee plakken van 52x34 cm maar liefst 33 tompoucen.
Een slimme oplossing
Met de vernieuwde tompouceplak kunnen bakkers sneller en efficiënter werken, zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit. ‘We willen het de bakker makkelijker maken’, zegt Pascal. ‘Onze tompouceplakken zorgen ervoor dat je je kunt focussen op wat écht belangrijk is: de afwerking en presentatie van een heerlijke tompouce.’
We begrijpen dat bakkers behoefte hebben aan slimme oplossingen die tijd en capaciteit besparen”
‘Bij Pruvé denken we met je mee. We begrijpen dat bakkers behoefte hebben aan slimme oplossingen die tijd en capaciteit besparen. Daarom blijven we innoveren en luisteren naar de wensen uit de markt. Met onze vernieuwde tompouceplak zet je in een handomdraai een professionele, hoogwaardige tompouce op tafel. Wil je zelf ervaren hoe deze vernieuwde tompouceplak jouw bakkerijproces kan verbeteren? Neem dan contact met ons op en ontdek de voordelen’, besluit Pascal.
Dit artikel is gesponsord door Royal Smilde Bakery.