Alles over Allergenenwet

Aanbieders van voedsel in de losse verkoop zijn verplicht vooraf de vooraf vermelden welke van de veertien allergenen in de levensmiddelen aanwezig zijn. Foto: NVWA
Allergenen op het etiket? Dit zijn de voorschriften

Het verstrekken van informatie over allergenen is onderdeel van de wettelijke etiketteringsvoorschriften. De vereisten voor het verstrekken van wettelijke productinformatie hangen af van het type verpakking en de bestemming van het levensmiddel.

Verkeerd etiket op Streeckgenoten Zonne Rogge van Borgesius
Verkeerd etiket op Streeckgenoten Zonne Rogge van Borgesius

Borgesius Holding BV en Albert Heijn waarschuwen voor Streeckgenoten Sterre Rogge. Door een fout in de productie is het etiket van Streeckgenoten Sterre Rogge terechtgekomen op het product Streeckgenoten Zonne Rogge.

NVWA publiceert handboek Voedings- en gezondheidsclaims
NVWA publiceert handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en in (sociale) media.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) let tijdens haar controles extra op de allergenen informatie bij producten die niet zijn voorverpakt.
NVWA controleert extra op allergeneninformatie

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) let tijdens haar controles extra op de allergenen informatie bij producten die niet zijn voorverpakt. De NVWA heeft dit als speerpunt voor 2021 aangekondigd, zo meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Horeca Stichting Nederland (HSN) biedt haar allergenentraining online aan.
Foodprofessional geconfronteerd met allergenenhandhaving

Foodprofessionals, zoals versspecialisten, worden geconfronteerd met allergenenhandhaving. Daarom biedt Horeca Stichting Nederland (HSN) haar allergenentraining online aan. Zo kan de cursus veilig worden gevolgd en kan het allergenenprotocol snel en goed worden ingevoerd in alle sectoren.

Minister Henk Kamp. Foto: Rijksoverheid
Kamp: wetgeving als franchisecode-overleg strandt

Indien het de franchisesector niet lukt om samen tot een gezamenlijke gedragscode te komen, is wetgeving een serieuze mogelijkheid. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het feit dat franchisenemers en franchisegevers in september niet tot een overeenkomst voor een Nederlandse Franchise Code (NFC) zijn gekomen.

Flinke kluif door nieuwe regels
Flinke kluif door nieuwe regels

Consumenten worden steeds mondiger en willen weten wat ze eten. Ze willen weten hoeveel calorieën er in een product zitten, of in een product voedingsstoffen zitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. En die gegevens wil de klant ook kunnen controleren.

Video: brandende vragen over allergenen
Video: brandende vragen over allergenen

Bakkers krijgen vanaf 13 december 2014 te maken met een nieuwe wetgeving rond allergenen voor onverpakte producten. Hierover is nog veel onduidelijk bij ondernemers. Marjan van Ravenhorst van adviesbureau Allergenen Consultancy in Scherpenzeel geeft antwoord op een aantal brandende vragen. Alle veertien allergenen zijn even levensbedreigend voor mensen met een allergie. Haar advies: 'Ga op tijd beginnen. Zorg dat je informatie verzamelt.

SGS en Mettler-Toledo organiseren Live Webinar
SGS en Mettler-Toledo organiseren Live Webinar

Mettler-Toledo en SGS organiseren op 24 september een live webinar waarin de resultaten van het SGS-onderzoek naar de uitdagingen, behoeften en tekortkomingen met betrekking tot het beheersen en managen van allergenen uitgebreid worden besproken.

Sonneveld past website aan op allergenen
Sonneveld past website aan op allergenen

Leverancier van bakkerijgrondstoffen Sonneveld heeft het mogelijk gemaakt om producten op de website te selecteren op basis van allergenen.