Alles over Bakery Sweets Center

Foto: Jantina van der Meulen

Van genieten naar genot in patisserie: vijf tips

De wereld van patisserie maakt een bijzondere evolutie door. Waar 'gemak' en 'genieten' lang de boventoon voerden, mag het nuttigen van een gebakje nu een moment van puur genot zijn. Bakery Sweets Center zocht in Londen naar dé pastry trends.

Foto's: Bakery Sweets Center/ Andries van der Werf

ChatGPT: slim hulpmiddel voor de ambachtelijke bakker

Welke kansen biedt ChatGPT voor de ambachtelijke bakkers? Leden van het Bakery Sweets Center volgden een workshop over dit onderwerp. Daarbij kregen ze tips over het gebruik van de Artifical Intelligence-chatbot. 'Wat makkelijk' en 'daar ga ik zeker mee experimenteren', klonk het enthousiast.

Personeelsproblematiek is het grootste vraagstuk: op de vier mensen die met pensioen gaan, keert één student terug. Foto: archief Bakkerswereld

FNBS houdt eerste event: wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Op de foto neemt Aeres-student Michel Schaafsma de machine gebruik. Foto: Bakery Sweets Center

Iedere bakker aan het recyclen: BSC neemt eerste...

Na veel testen en zoeken heeft Bakery Sweets Center de juiste 'versuikeringsinstallatie' gevonden om retourbrood te verwerken. Het is de bedoeling dat straks iedere bakker zelf zijn retourbrood gaat verwerken.

Foto: Bakery Sweets Center

Broodpastaproject gepromoot in de Tweede Kamer

Een delegatie van Bakery Sweets Center was onlangs te gast op het event 'Noord in Nieuwspoort' in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Daar zijn de vorderingen rond het broodpastaproject onder de aandacht gebracht. Momenteel worden de mogelijkheden voor grootschalige productie onderzocht.

Gebak met broodpasta. Foto: Bakery Sweets Center

Project Retourbrood wint circulariteitsprijs: 'Eerste producten met...

Studenten van Aeres MBO Life Sciences in Leeuwarden sleepten tijdens de uitreiking van de LC Awards 2023 de Circulair Friesland- Spark Award in de wacht. Met het project 'Broodpasta uit Retourbrood'. Naar verwachting liggen de eerste circulaire producten binnenkort in de winkels.

Prototype van de verpakking.

Eerste circulaire chocolade is een feit: versuikerde broodpasta in de...

ChocMans, een kleinschalige chocolaterie op Terschelling, heeft de eerste circulaire chocolade van Nederland ontwikkeld door 10 procent broodpasta -gemaakt van retourbrood- toe te voegen aan de ganache. De ambities zijn groot. 'We hopen uiteindelijk naast Tony Chocolonely in het supermarktschap terecht te komen', vertelt Koen Bakker.

Foto: Bakery Sweets Center

Werkgeverssymposium: 'Betrokken werkgeverschap is dé sleutel'

Hoe kom je aan gemotiveerd en goed opgeleid personeel en hoe houd je deze medewerkers vast? Hoe zorg je voor een fijne werksfeer waar ruimte is voor ontwikkeling en groei? Deze vragen kwamen aan bod tijdens het werkgeverssymposium Noordoost-Friesland. Dirk Westerhof, kwartiermaker van Bakery Sweets Center, volgde de workshop Open Hiring en deelt zijn ervaringen.

Sasin Sasikala (24) is continu verbeteraar bij Fortuin. Foto: Andries van der Werf

Sasin Sasikala (24) is continu verbeteraar bij Fortuin: 'In de...

Sasindaran Sasikala is 24 jaar en woont samen met zijn vriendin en twee chihuahua's in Joure. Hij volgde de opleiding International Business aan de Hanzehogeschool. Inmiddels werkt hij tien maanden bij Fortuin in Dokkum als Continu Verbeteraar. Sasin is hartstikke blij met zijn functie.

Tijdens de bijeenkomst van Bakery Sweets Center in Leeuwarden konden aanwezigen de producten die gemaakt zijn van broodpasta proeven. Foto: Remco Klaver

Welke producten van retourbrood scoren het best?

In Nederland wordt jaarlijks 150.000 ton brood weggegooid. Daarvan is 50.000 ton nog bruikbaar. Dit kan verwerkt worden tot broodpasta en zo een basis vormen voor veel nieuwe producten. Mbo- en hbo-studenten uit Leeuwarden zijn hiermee aan de slag gegaan. Tijdens een kennis- en proefbijeenkomst, die werd georganiseerd door Bakery Sweets Center, hebben ze hun creaties gepresenteerd. Het bosvruchtensorbetijs bleek het lekkerst te zijn. De meeste kansen zagen de aanwezigen echter in koffiekoekjes en speculaaspasta.