De Horecava in Amsterdam biedt ook altijd weer brood- en broodbeleginspiratie. Dit jaar wint Bas Diks de 40e editie van het NK Lekkerste Broodje. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud.
De Horecava in Amsterdam biedt ook altijd weer brood- en broodbeleginspiratie. Dit jaar wint Bas Diks de 40e editie van het NK Lekkerste Broodje. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud.
Steeds meer consumenten letten op hun gezondheid, vooral in de eerste maanden van een nieuw jaar. Bakkers spelen daar op in met een brood met minder koolhydraten. Volgens meesterlijk bakker Hans Som is het belangrijk dat dit type brood niet te kleverig wordt. '50 procent minder koolhydraten is wel het maximum.'
Joep Gommans is geestdriftig bestrijder van voedselverspilling. Om die tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat ambachtelijke bakkers een aanzienlijk hogere vergoeding krijgen voor restproducten, lanceert hij het platform Vers voor Vandaag. 'De macht terug bij het ambacht', zegt Gommans als hij uitlegt hoe het systeem werkt.
De Keuringsdienst van Waarde zette in de uitzending van 6 januari enzymen in brood centraal. De uitzending kan consumenten het idee geven dat enzymen iets engs en onnatuurlijks zijn. Het is niet de eerste keer dat de bakkerijsector hierdoor in een minder goed daglicht kan komen te staan. De uitzending kan vragen oproepen, onder meer bij consumenten.
Van de week ben ik er weer eens goed voor gaan zitten: dé Keuringsdienst van irritatie. De uitzending viel zelfs nog wat rauwer op mijn dak dan vooraf gedacht.
Kipster werkt met een gesloten kringloop voor de productie van Kipster Brood. De duurzame ketensamenwerking omvat de teelt van graan tot en met het hergebruik van overgebleven brood, misbaksels en deegresten. De pluimveehouder heeft met supermarktketen Lidl een contract voor de verkoop, Bakkerij Fuite bakt het Kipster Brood.
Op zaterdagen staat er om 8 uur al een lange rij klanten buiten te wachten, terwijl de winkel pas om 8.30 uur opent. Dat zegt alles over de populariteit van de 50-jarige biologische bakkerij De Knollentuin in de Nijmeegse wijk Altrade. 'Iedereen kan zich hier prettig voelen, zowel de klant als het personeel', vertelt eigenaresse Anke Loeffen.
Hoe ziet de bakkerij van de toekomst eruit? Vier bakkers delen hun inzichten over hun bedrijf en de branche. De visies variëren van schaalvergroting op kleine schaal, ruime openingstijden, moderne technieken en zorgen dat je op zaterdagmiddag je hele assortiment in huis hebt, zodat de klant kan uitslapen.
Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?
In dit overzicht vind je diverse activiteiten die in de agenda kunnen. Het overzicht wordt geregeld bijgewerkt. Laatst toegevoegd: Week van het Brood, tentoonstelling Grand Dessert in Den Haag, Jaarkalender Sugar-Art.