Alles over Clean label

Soepel deeg kneden en vlies trekken.
Hans Som: 'Waken voor kleverigheid bij brood met minder koolhydraten'

Steeds meer consumenten letten op hun gezondheid, vooral in de eerste maanden van een nieuw jaar. Bakkers spelen daar op in met een brood met minder koolhydraten. Volgens meesterlijk bakker Hans Som is het belangrijk dat dit type brood niet te kleverig wordt. '50 procent minder koolhydraten is wel het maximum.'

IJsje? Gasten van Grensland laten zich onthalen op allerlei zuivel-lekkernijen. Foto's: Grensland
Grensland in nieuw pand: alle zuivel én smaakstudio onder één dak

Zuivelleverancier Grensland heeft in Weerselo een nieuw magazijn betrokken, van waaruit alle innovatie zuivel- en aanverwante producten vanaf nu vandaan komen. In het pand is ook een smaakontwerp-studio gevestigd.

Madeleine Gielens, oprichter van MaGie Creations, en bakker Jan-Aart Schuld ontwikkelden koolhydraatarm brood van brouwgerst. Foto: MaGie Creations
Schuld werkt met gered brouwgraan: 'Het bevordert smaak en structuur'

Bakker Jan-Aart Schuld experimenteert al jaren met koolhydraatarme broden. Sinds juni verkoopt Bakkerij Schuld een brood met PowerFlour in de receptuur. Dit ingrediënt is gemaakt van brouwgraan - ook bekend als bierbostel - en verbetert de smaakbeleving, terwijl het ook ecologisch een steentje bijdraagt.

Jordi Bordas heeft in Spanje zijn eigen school. Beeld: Bordas
Wereldkampioen Jordi Bordas geeft 'from scratch'-methode prijs

Het Bakery Institute in Zaandam haalt wereldkampioen Jordi Bordas half november naar Nederland. De internationaal gerenommeerde patissier uit Spanje doet in een driedaagse masterclass uit de doeken wat zijn 'from scratch' B-concept-methode inhoudt. Kunnen patissiers in Nederland daarmee ook aan de slag?

Bloemen in brood.
Foto's: Theo Jennissen
De mogelijkheden van bloemen en brood, een verkenning door Ineke...

Er bestaan naar schatting 300.000 eetbare planten, maar de mens eet vooral tarwe, rijst en aardappelen. Kunnen we ons menu uitbreiden? Bloemen gaan eten? Koks en patissiers gebruiken ze al. Maar de bakker? Ineke Berentschot verkent de mogelijkheden en komt met een aantal recepten.

Kinderen van bassischool De Schapendel startten de ochtend met een gesprek over het belang van een gezond ontbijt.
Nationaal Schoolontbijt wint gezondheidsaward op FreeFrom-beurs

Het Nationaal Schoolontbijt heeft een van de Gezonde Innovatie Awards gewonnen. De uitreiking van de awards sluit het Gezonde Innovatie Event af, dat onderdeel is van de tweedaagse beurs Free From Function Expo in de RAI.

Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit bakkerijproducten'
Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit...

Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.

CSM wil de enzymtechniek inzetten om de van vershoudtechnologie te bevorderen.
Beeld: CSM
CSM gaat samenwerking aan met vooraanstaande enzym-ontwikkelaar in...

CSM Ingredients gaat een strategisch partnerschap aan met Allozymes. Deze in Singapore gevestigde start-up is in staat snel nieuwe enzymen te ontwikkelen die onder meer kunnen helpen bij het maken van clean label-producten.

Dossche Mills ontwikkelt 'meergranenmengeling' met extra vezels
Dossche Mills ontwikkelt 'meergranenmengeling' met extra vezels

Dossche Mills komt met een clean label meergranensamenstelling waaraan vezels zijn toegevoegd. Artipan Fibre Max is gelanceerd op Broodway in België en komt nu ook in Nederland en Frankrijk beschikbaar.

Anne Mieke Ravenshorst
Vega(n) en free-from, mee in de trend?

Onlangs liep ik de kaaswinkel in mijn dorp binnen. Hoewel ik zelf geen kaas eet kom ik er graag voor de heerlijke noten. De doorgaans zo opgewekte eigenaresse was met een andere klant in gesprek verwikkeld over vega-kaas. 'Dan vragen ze om vega of vegan, maar kaas maak je nu eenmaal met melk', riep ze in lichte verontwaardiging.