Alles over Column

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij
Column: 'Sinterklaasvoorstellen overheid leveren gevaar op voor...

Hoe reëel is het dat de overheid voor het bekostigen van haar plannen steeds opnieuw naar ondernemend Nederland kijkt? Wim Kannegieter maakt zich er zorgen over.

Greetje Dekker-Gutter, mede-eigenaar Bakkerij Kees Gutter, Monnickendam
Column Greetje Gutter: 'Samen is het toverwoord'

Werknemers zijn net mensen. Je kunt ze niet zo maar loslaten en denken: het komt wel goed. Je moet voor ze zorgen. En als je beter voor ze zorgt, komen ze vaak ook beter terecht.

Marie-Hélène Zengerink, directeur NBOV
NBOV-directeur Zengerink: 'Ondernemen moet mogelijk blijven'

Al eeuwenlang en in alle landen en culturen ter wereld wordt er door bakkers gebakken: brood, koek, gebak in alle varianten, soorten en smaken. De ambachtelijke bakker is niet weg te denken uit het straatbeeld, alhoewel het in deze tijden heel pittig is om te ondernemen.

Anne Mieke Ravenshorst
Van de redactie: Webshop is een échte winkel

De kwaliteit en uitstraling van een bakkerij kun je aflezen aan haar webshop. Foodmarktkenner Jan-Willem Grievink zei het begin dit jaar in een gesprek dat ik met hem had. Hij vergeleek het met de toiletten in de horeca: zijn die in orde, stralen ze de sfeer van het bedrijf uit, dan zit het met de kwaliteit van het eten waarschijnlijk ook wel goed.

Anne Mieke Ravenshorst
Eén Meester

De examens om de titel Meester Boulanger of Meester Patissier te halen worden eens in de drie jaar gehouden. Voorafgaand moeten kandidaten een heel procedé doorlopen en, vooral in de laatste fase, heel hard trainen. Dat het om topsport gaat kan worden afgeleid uit het feit dat op 4 mei 2022 slechts één van de vier kandidaten die de laatste fase ingingen, zichzelf mag voegen bij het corps van Meesters. Zuur voor de niet-geslaagden, heel zuur, maar zelfs zij zien de examenperiode als leer- en groeimogelijkheid.

Joep Gommans van Bakkerij Support.
Column Joep: Een compliment voor JOU!

We leven al enkele jaren in crisis. Corona heeft plaatsgemaakt voor de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne in het dagelijkse gesprek. Waar de eerste gedachte natuurlijk uitgaat naar slachtoffers van zowel de coronacrisis als de crisis in Oekraïne, kijk ik ook naar de impact op ons mooie bakkersvak.

Greetje Dekker-Gutter, mede-eigenaar Bakkerij Kees Gutter, Monnickendam
Column Greetje: UBO, wordt de wereld er beter van?

Ik denk dat als je je dit afvraagt bij alles wat je doet het leven simpel is, je een goed mens bent en de wereld een beetje mooier maakt. Ik ben er groot voorstander van dat alle beleidsmakers dit zich bij elke nieuwe regel ook afvragen: helpt deze regel de wereld beter te maken?

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij
De branche heeft meer Maud nodig

De bakkerijbranche is een traditionele branche. Toch vraagt deze tijd van grote veranderingen ook in de traditionele sector om transities.

Een 'kuchscherm' plaatsen is een manier om medewerkers en klanten te beschermen, zoals hier bij Bakkerij Gutter.
Foto: Gutter
'Die dames staan wel aan de frontlinie hè!' - de impact van corona

Het water staat vele bakkers en banketbakkers in het MKB aan de lippen. Een publicatie over een lichte plus in bakkerswinkels maakte begin deze week vele emoties los. De mentale druk neemt toe. Waar blijft een gecoördineerde actie vanuit de ambachtelijke bakkerijsector, zoals de horeca die in het leven heeft geroepen, vragen sommige ondernemers zich af. Ook richting consument. 'Steun het MKB, Steun de Bakkers!' Een impressie van de impact.

Jos Huijbregts
Nieuwe columnist: Wat vind je van mijn muts?

Je kent het wel, zo'n druilerige, waterkoude ochtend. Natuurlijk ga ik dan op pad. Met de auto van mijn vrouw. En ja hoor: net de snelweg op, tank leeg. Zij had mij nog gewaarschuwd. Enfin, rechtsomkeert.