Alles over Desembrood

Deze drie trends voor 2025 hebben wereldwijde invloed op bakkersbranche
Deze drie trends voor 2025 hebben wereldwijde invloed op...

De drie belangrijke trends voor 2025 zijn: desem, culinaire fusie en voedingsbalans. Dat blijkt uit onderzoek van Puratos. Deze trends hebben volgens het bedrijf wereldwijd invloed op voedselproducenten, bakkers, banketbakkers en chocolatiers.

Foto: Shutterstock
Elke bakker zijn eigen desem-DNA: zo beïnvloedt graan de smaak

Wat is de invloed van graansoorten op de kwaliteit en smaak van desembrood? Hoe maak je de lekkerste desem? En wat is jouw specifieke desem-DNA? Bakkerswereld ontdekte het samen met The Bakery Society, op bezoek bij de Hogeschool Leiden.

Uniek jubileum: Bakkerij Meinders al 200 jaar in handen van dezelfde familie
Uniek jubileum: Bakkerij Meinders al 200 jaar in handen van dezelfde...

Echte Bakker Meinders in Rijssen bestaat tweehonderd jaar en wordt nog steeds gerund door dezelfde familie. 'Het was vallen en opstaan', aldus Ruben en Hester Meinders. Vooral van dat eerste hebben we ontzettend veel geleerd.' Het resultaat is een bloeiend bedrijf met een centrale bakkerij en zes winkels dat klaar is voor de toekomst.

Uitreiking van de DesemAward aan Echte Bakker Herman Schepers.
Jury desembrodenwedstrijd verrast door gedurfde smaken

Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen, is wederom de overtuigende winnaar van de Desembrodencompetitie van de Echte Bakkers. De jury werd dit jaar verrast door vernieuwende en gedurfde smaken zoals gevuld desembrood met rode kool-appel en Chinese groenten-chilisaus.

Karl De Smedt. Foto: Puratos
Expert Karl De Smedt: 'Sleutel van jouw toekomstig desembrood ligt in...

Om de tradities rond het bakken van brood in kaart te brengen en het volledige potentieel van brood te ontsluiten, startte Puratos tien jaar geleden met een desembibliotheek. Deze is heel belangrijk voor Nederlandse bakkers, vindt desemexpert Karl De Smedt 'Niet alleen bewaren we bijzondere desems, we krijgen ook steeds meer kennis, die we vervolgens delen.'

Morssink Dé Bakker introduceert Helmond's Desem: gekweekt in 700 jaar oude kasteelkerkers
Morssink Dé Bakker introduceert Helmond's Desem: gekweekt in 700 jaar...

Morssink Dé Bakker introduceert een nieuw brood dat de authentieke smaak van Helmond bevat: Helmond's Desem. Dit brood is gemaakt met een speciaal desem dat gekweekt is in de kerkers van Kasteel Helmond, een plek met 700 jaar historie, oude aroma's en verhalen.

Erik van Rodijnen in zijn bakkerij in de oudste winkelstraat van Nijmegen.
Foto's: Bart Nijs
Erik van Rodijnen (29) bakt brood zonder toevoegingen en alleen...

Carrièreswitcher Erik van Rodijnen zet in Nijmegen een mooie traditie voort. De 29-jarige bakker heeft in februari de bakkerij van Arend Heijting overgenomen. In de Lange Hezelstraat bakt de vroegere kok desembroden. Het is de enige bakkerij nog in de oudste winkelstraat van Nederland. Om de jonge garde aan zich te binden, bakt hij puur en gaat hij podcasts maken met broodkenners.

Bron: CrowdAboutNow
Ellen van Duijn wil fenomeen buurtbakker herdefiniëren: lokale...

Na bijna drie jaar vanuit haar garage een micro-bakkerij te hebben gerund, zet Ellen van Duijn de volgende stap. In september opent ze haar desembakkerij in Haarlem. Hiervoor startte en ze een crowdfundingcampagne, met groot succes. Binnen vijf weken haalde ze €80.000 op om de benodigde apparatuur aan te schaffen.

Desembrood is er in vele soorten en smaken. Foto's: Puratos
De vele voordelen van desembrood: 'Er is er altijd wel één die de...

'Desembrood is een mooie kans voor ambachtelijke bakkers, het hoeft niet per se als desembrood verkocht te worden, dat is een kwestie van mindset.' Die boodschap geeft productmanager Jan Willem Groen af tijdens een bezoek van Bakkerswereld aan het Center for Bread Flavour van Puratos, in het Belgische Sankt Vith. Ontdek de vele voordelen van desem.

Foto's: Jan Willem Schouten
Gevuld desembrood gemaakt met Sallands streekbier (met receptvideo)

Om goed voor de dag te komen bij de Desem Awards van het Echte Bakkersgilde, ging Patrick Jorink van Bakker Jorink in Raalte niet over een nacht ijs. Samen met een streekkok ontwikkelde hij een recept voor een gevuld desembrood. Daarin zijn een lokaal Sallands donkerbier, krenten en hopvocht de smaakmakers. Dit 'gevulde bierbrood' leverde hem de eerste prijs op. Een geslaagde verkoopactie rond Vaderdag maakte het overwinningsfeest compleet.