Alles over Fruit

Kerstenteelt opnieuw onder druk: minder dan de helft van de telers leeft voorwaarden na

Kerstenteelt opnieuw onder druk: minder dan de helft van de telers...

De kerstenteelt staat opnieuw onder druk. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat minder dan de helft van de kersentelers de voorwaarden van vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen in 2024 heeft nageleefd.

Von Dutch: een zomers aardbei-rabarbertaartje.

'Von Dutch': het zomerse aardbei-rabarbertaartje van Jurgen Koens

Consumenten hechten steeds meer waarde aan de herkomst van producten, signaleert patissier Jurgen Koens. Wat dit betreft laten banketbakkers volgens hem nog veel kansen liggen. Om hen op weg te helpen, ontwikkelde Koens een recept voor een fris, zomers en modern ogend aardbei-rabarbertaartje met voornamelijk Hollandse ingrediënten. Deze creatie kreeg de toepasselijke naam 'Von Dutch' mee.

De fruitteelt kan waarschijnlijk opgelucht ademhalen. Foto ANP

Tweede Kamer wil Nederlandse kers beschermen, Adema zoekt oplossing...

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat kersentelers toch bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden. Landbouwminister Adema wil deze verbieden, waardoor de fruitteelt op een regelrechte ramp afstevent.

De teelt van Nederlands fruit, vooral van de kers, komt in gevaar. Foto: ANP

Ramp stevent af op producten met Nederlands fruit, streekproduct in...

Niet alleen Nederlandse fruittelers, ook verwerkers van zacht fruit in bakkerij en horeca staat een schok te wachten: het ministerie van landbouw wil niet langer vrijstelling geven voor twee bestrijdingsmiddelen die met name de kers beschermen tegen de suzuki-fruitvlieg. Dat is volgens kenners een regelrechte ramp.

Vipam voegt kleine stukjes gedroogd fruit toe aan assortiment: 'Nieuw product met veel toepassingen'

Vipam voegt kleine stukjes gedroogd fruit toe aan assortiment: 'Nieuw...

Stukjes gedroogde cranberry, gember, sinaasappel, vijg en zwarte olijf van 1 á 4 mm zijn toegevoegd aan het assortiment van Vipam International. Dat is het resultaat van een nieuwe samenwerking met Fris Gedroogd Fruit.

Teler Jannis van As is trots dat het DPT zijn bedrijf bezoekt. 'Het levert altijd een mooie kruisbestuiving op.'
Foto's: Prestige

Dutch Pastry Team neemt proef op de som in kassen van zachtfruitteler

Nu het seizoen in volle gang is, heeft het Dutch Pastry Team zich laten laten verleiden tot een blinde proeverij van klassieke rassen zachtfruit en nieuwkomers. Dat gebeurde bij teler Jannis van As, één van de vaste telers van Prestige Fruit. De patissiers gingen ter plekke aan de slag met het fruit.

Pizza’s uit de houtgestookte oven, gemaakt met lokale streekproducten van de verschillende markten uit de omgeving. 
Foto's: Mark Wils

Wereldbakkers in Frankrijk: 'Hier oogst men wat de natuur geeft'

Bakkerijdocent Mark Wils is met zijn gezin in het Franse departement Allier, dat haar naam dankt aan de gelijknamige rivier. Een mooi gebied tijdens een warme, droge zomer. Mark doet er inspiratie op voor het nieuwe schooljaar. Of dat lukt?

Minder appelschilletjes dankzij vernuftige sorteerder - verwerker bouwt volledig nieuwe productielijn na brand

Minder appelschilletjes dankzij vernuftige sorteerder - verwerker...

Na een felle brand, die de hele productie van VS Apple Industries in de as legde, krabbelde de appelverwerker weer op. De fabriek is volledig opnieuw opgebouwd. Waterkoeling door zonne-energie en een hoger niveau van digitalisering zorgen voor een betere voedselveiligheid van de appelproducten, die hun weg vinden naar de bakkerij. Een inkijkje bij de nieuwe productielijnen van de appelverwerker uit Marknesse.

Fruitvliegjes bestrijden.
Foto: Shutterstock

Tips tegen fruitvliegjes: hoe kan je ze weren en bestrijden?

Zelfs in de meest schone zaken komen ze voor: fruitvliegjes. Een ongewenste gast die zich snel voortplant en binnen no time verandert in een ware plaag. Hoe kan je de kleine beestjes weren en bestrijden? Bakkerswereld zet een aantal tips op een rij.

Henry de Groot (r) neemt de hoofdprijs namens Rosanne Buitenhuis in ontvangst, uit handen van Hidde de Brabander.

Aardbeienslof naar een hoger niveau: Rosanne Buitenhuis (Bakkerij...

Rosanne Buitenhuis (Bakkerij Oonk Enschede) maakt de beste aardbeienslof van Nederland. Dat is de uitkomst van een spannende competitie op Landgoed Heerlijkheid de Mariënwaerdt, dinsdag 31 mei in Beesd. 'Stuk voor stuk hebben de inzenders een bijzondere creatie van de aardbeienslof neergezet', aldus de jury.