Alles over Glutenvrij

Een scala aan buik- en andere klachten wordt  vaak onterecht in verband gebracht met gluten. Foto: Shutterstock
Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Foto: Hilde Lenaerts
Revyve maakt glutenvrije eivervanger uit bakkersgist

Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.

Foto: Shutterstock
Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer berichten over vermeende gevaren van brood de kop opsteken, gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in. Vandaag deel 2: tarwe-allergie en glutengevoeligheid.

Foto: Kentaur op Free From Food Expo
Free From Food: 9 spelers die bakkerijsector kunnen opschudden

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar bakkers op hun eigen manier een draai aan kunnen geven. Uiteraard kwamen deze trends voorbij op de Free From Food beurs in Amsterdam.

Onderzoek wijst uit: glutenvrij dieet niet aan te bevelen bij endometriose
Onderzoek wijst uit: glutenvrij dieet niet aan te bevelen bij...

Wetenschappers van Maastricht UMC hebben geen positieve effecten gevonden van een glutenvrij dieet bij mensen met endometriose. Mogelijk heeft een glutenvrij dieet in het geval van deze 'verklevingen in de buik' zelfs negatieve gevolgen.

Erik de Wit en Daphne Giesberger, oprichters van Rose & Vanilla.
Succesvolle crowdfunding Rose & Vanilla: glutenvrije bakkerij...

Patisserie Rose & Vanilla haalt in korte tijd ruim 215.000 euro op met succesvolle crowdfunding. Met nog ruim twee weken op de teller is het minimale doelbedrag bereikt, maar het streefbedrag ligt op 300.000 euro. De financiering wordt gebruikt om de huidige bakkerij uit te breiden en nieuwe taartcafés te openen.

Vlnr: Bert Tournois en Rasit Görgülü van Box NV, Jannouk Friesen-Wiltink en Jacob Friesen, van
Bakker Wiltink en Roel Orsel, directeur Zero Carb Company.
Mexicaanse brood- en snackgigant neemt belang in Nederlandse...

De Nederlandse start-up Zero Carb Company (ZCC) is actief in het ontwikkelen van glutenvrij en koolhydraat-vrij brood. Voor 's werelds grootste bakkerijgroep uit Mexico, Grupo Bimbo, reden om een belang te nemen in ZCC, waarbij onder meer Bakker Wiltink is betrokken.

Roel Orsel, ceo van de Zero Carb Company.
Roel Orsel, Zero Carb Company: 'Met brood zonder koolhydraten en...

Zero Carb Company heeft samen met bakkerij Wiltink en Top bv een brood zonder koolhydraten ontwikkeld. Ceo Rioel Orsel: 'Wij schatten in dat met name bakkerijen met dit brood een hele categorie twijfelaars weer terug kunnen krijgen of de frequentie waarmee ze brood eten weer omhoog gaat.'

Don Schavemaker.
Meer vegan en glutenvrij: 'Dit is geen trend maar een beweging'

'Sommige mensen hebben negatieve associaties bij vegan en zijn bijvoorbeeld huiverig voor de smaak of textuur van deze producten, maar dat is echt achterhaald', stelt Don Schavemaker. 'Er liggen grote kansen in de markt voor een "free from"-assortiment. Denk aan vegan, maar ook aan glutenvrij. Dit zijn geen trends meer; het is een beweging die door een groeiende groep consumenten wordt omarmd.'

Tijdens het event was een keur aan vegan bakkerijproducten te zien.
Free From and Functional Food Expo toont de kansen voor glutenvrij en...

Glutenvrij en vegan biedt heel veel kansen voor de ambachtelijke bakker. Er is echter één belangrijke voorwaarde: de producten moeten net zo lekker zijn als het traditionele assortiment. Met alle mixen die inmiddels op de markt zijn, is dat zeker mogelijk. Dat blijkt tijdens de beurs Free From and Functional Food Expo in Amsterdam RAI.