Alles over Kwaliteit

Verbetering Nederlandse baktarwe: eerste bakproeven gestart
Verbetering Nederlandse baktarwe: eerste bakproeven gestart

Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen werken samen in de publiek private samenwerking (PPS) Nederlandse Baktarwe 'Gaan voor lokaal graan'. Onderzocht wordt hoe Nederlandse tarwe een betere en constante bakkwaliteit kan krijgen. Momenteel vinden bij het Nederlands Bakkerij Centrum de eerste bakproeven plaats.

Online broodtest verhoogt kwaliteit van de bakker
Online broodtest verhoogt kwaliteit van de bakker

FoodBase introduceert de gratis online Broodtest. Hiermee wordt ingespeeld de wens van bakkers om op een laagdrempelige wijze zelf de kwaliteit van hun brood te checken.

Foto: Royal Koopmans
Bak de lekkerste oliebollen (5): 'Een écht goede is luchtig met een...

Met oliebollen kun je niet alleen scoren in de decembermaand, maar je ook onderscheiden én je bedrijf op de kaart zetten. In deze serie verdiepen we ons in de allerlekkerste oliebollen. In dit vijfde deel staan onderscheidende recepten centraal.

Tarwe aangetast door grote hoeveelheden regen, is doorgaans niet meer geschikt als baktarwe. Foto: ANP
Extreem weer gooit roet in het eten, terwijl behoefte aan NL graan...

Het verwerken van graan van Nederlandse bodem wint aan populariteit, maar dan moet dat graan wel voor handen zijn. Voor de tweede keer dit jaar zien graanboeren hun oogst in gevaar komen door allereerst droogte en vervolgens aanhoudende regen. Het is de vraag of er (voldoende) wintertarwe ingezaaid kan worden.

Uitsnede van de voorpagina van Trouw van vrijdag 11 augustus 2023.
'Juist nu de sector meer Nederlands graan wil, is het te droog en te...

'Balen, juist nu de bakkerijsector meer wil gaan bakken met Nederlands graan, maken de telers een jaar mee van eerst heel droog en dan heel nat. Wordt dit broodtarwe of voertarwe?'

HAS start in februari met de cursus Voedselveiligheid en Houdbaarheid.
Welke nieuwe cursussen biedt HAS in 2023?

HAS Bedrijfsopleidingen biedt komend jaar weer een breed aanbod aan foodcursussen. De onderwijsinstelling merkt duidelijk dat de markt vraagt om informatie en werknemers zich willen ontwikkelen en doorgroeien. Daar speelt HAS graag op in met de cursussen Voedselveiligheid en Houdbaarheid en Kwaliteit in Bedrijf.

De winnaar van 2022: Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg uit Heusden.
Zoektocht naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 geopend

Stichting het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje gaat voor de 26e keer op zoek naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Voor deze wedstrijd kunnen bakkers, slagers, leerlingen, studenten en thuisbakkers zich aanmelden. De inschrijving is inmiddels geopend.

Het team van Hoogvliet ontvangt de oorkonde.
Foto: Distrifood
GfK Versrapport 2022: Hoogvliet verovert eerste plaats in brood

Hoogvliet neemt in het GfK Versrapport de eerste plek in brood over van Jan Linders. Daarmee lijkt de investering in een eigen bakkerij van enkele jaren geleden zich terug te betalen. Opvallend is dat Aldi een plek verwerft bij de beste tien, wat ook een beloning lijkt voor de forse opfrisbeurt van de winkels en een mijlpaal voor de formule.

Anne Mieke Ravenshorst
Van de redactie: Webshop is een échte winkel

De kwaliteit en uitstraling van een bakkerij kun je aflezen aan haar webshop. Foodmarktkenner Jan-Willem Grievink zei het begin dit jaar in een gesprek dat ik met hem had. Hij vergeleek het met de toiletten in de horeca: zijn die in orde, stralen ze de sfeer van het bedrijf uit, dan zit het met de kwaliteit van het eten waarschijnlijk ook wel goed.

Verdiep je eens in wat je jongerere medewerkers allemaal met die telefoon doen. 						Foto’s: Shutterstock
Millennials bereid meer te betalen voor voedingsspeciaalzaken

Hoewel voedingsspeciaalzaken voor de coronacrisis omzet verloren aan supermarkten, hebben ze zich sindsdien herpakt. Speciaalzaken die inspelen op de toenemende vraag naar hoogwaardige producten maken veel kans. Goede onlinebestelmogelijkheden zijn daarbij essentieel, juist ook voor ouderen, aldus ABN Amro.