Alles over Streekproduct

De eerste 1000 liter gezuiverd Oosterscheldewater is inmiddels gearriveerd. Foto: Facebook

Minder zout, meer smaak: Edwin Klaasen bakt met gezuiverd...

Bakker Edwin Klaasen van Broodheeren bakt desembrood met gezuiverd Oosterscheldewater. Met deze methode biedt Klaasen een oplossing voor de groeiende vraag naar producten met een lager zoutgehalte. Het gebruik van Oosterscheldewater geeft bovendien een uniek karakter aan zijn brood.

Mini-museum over Bossche Bollen geopend, met  filmpje

Mini-museum over Bossche Bollen geopend, met filmpje

In 's-Hertogenbosch is begin april een ware Bossche Bollen Belevenis geopend. De lekkernij heeft een eigen tentoonstelling gekregen onder het stadhuis. In zeven totaal verschillende ruimtes beleeft en proeft men de Bossche Bol.

Opnieuw een streekproduct dat wordt geëerd: de Bossche Bol

Opnieuw een streekproduct dat wordt geëerd: de Bossche Bol

De Bossche Bol bestaat 100 jaar in 2025. Alle redenen voor de Bosschenaren om voorbereidingen te treffen om hun 'soes' op het schild te hijsen. 's-Hertogenbosch is al maanden bezig een mini-museum te bouwen voor deze grootse bol.

Limburgse vlaai is officieel beschermd Europees streekproduct

Limburgse vlaai is officieel beschermd Europees streekproduct

De Limburgse vlaai wordt officieel een Europees beschermd streekproduct, na een jarenlange lobby. Na 7,5 jaar lobbyen is het een groep Limburgse bakkers gelukt om de lekkernij te erkennen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA-label). Dat betekent dat de Limburgse vlaai (of vla) alleen zo mag worden genoemd als deze ook echt uit Limburg komt.

De tarwe is ingezaaid. Foto: Van akker naar bakker.

Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood: streekproduct met aandacht voor...

Het project Van akker naar bakker is van start gegaan. Van graanzaadje tot een smakelijk brood, gerealiseerd binnen een straal van slechts 10 kilometer met heel veel aandacht voor biodiversiteit op en rondom de akker. Teler Karl Brouwer in Elsloo, Stichting Korenmolen De Weyert in Makkinga en Bakkerij Nijstad de Echte Bakker in Oosterwolde gaan samen zorgen voor een nieuw uniek streekproduct: Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood. .

De pompoenpitten moet in de vrucht doorgroeien tot ze een ‘buikje’ krijgen voordat ze worden geoogst.

Bakkers omarmen lokale pompoenpitten met meer smaak

Pompoenen telen deed groentekweker Gert Smits al, wel zestig soorten, voor consumptie en voor de sier. Oliepompoenen verhakselen om vervolgens de pompoenpitten te oogsten, dat is nieuw. De pitten worden door lokale bakkers met open armen ontvangen. Dat smaakt naar meer.

Foto: Streekproducten.be

Putse Janhagel van bakker De Schutter streekproduct in België

De Putse Janhagel van bakker Greg de Schutter van De Schutter Brood en Banket in Putte is in België erkend als streekproduct. Het ambachtelijk gebakken koekje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de tijd van Napoleon.

De Alphense Bal, een bonbon op basis van de Alphense Marrketenster Koek.

Alphen heeft zijn eigen stadsbonbon: De Alphense Bal

Carlz is in Nederland dé specialist op het gebied van handgemaakte stads- en streekbonbons. Inmiddels is De Alphense Bal gelanceerd op basis van een aloud koekrecept uit Alphen aan den Rijn.

Foto: fb

Nespresso prijst koffiecups aan met Zweedse Kladdkaka

Nespresso heeft een nieuwe manier gevonden om zijn koffiecups aan te prijzen: met een stuk zelfgebakken Kladdkaka. De koffieleverancier lift hierbij mee op het succes van thuisbakken.

Leendse brokmoppen. Foto: Bakkerij van Weert

Brokmoppentraditie gaat ondanks corona door

Ondanks corona wordt de brokmoppentraditie in Leende voortgezet. Doordat de jaarmarkt, Lind Mèrt, nu online wordt gehouden, duurt het brokmoppenseizoen zelf langer dan ooit.